Droomhuis - Jan Wouter van Reijen

DROOMHUIS

Jaartal:
2004
Lengte:
79 minuten

Tagline:
Conceptuele film met portretten van toekomstige bewoners van IJburg.

Logline:
De film laat zien hoe mensen anno 2004 hun huizen inrichten. De interieurs die we te zien krijgen, zijn van mensen die naar de nieuwe wijk IJburg zijn verhuisd. Ze zijn gefilmd in hun oude, soms krappe, woning en in hun nieuwe ruime en lichte woning op IJburg. Hun droomhuis.

Synopsis:

De film gaat over hoe Randstedelijke Nederlanders anno 2004 met hun woningen omgaan, hoe ze die inrichten en wat ze er voor over hebben.

De film is geconstrueerd rond wooneenheden in de nieuwe stadswijk IJburg. Woningen in de sociale huursector en diverse klassen koopwoningen. Ook heel dure, voor wat in projectontwikkelaars-jargon “de bovenkant van de markt” heet.

“Blok 22 noord” is op dat moment net opgeleverd. De zich daarin bevindende koopwoningen hebben een onder het huis gelegen garage en achter het huis is een tuin met een steiger aan het water. Die woningen vormen een lange strook in het middengedeelte. Aan de beide uiteinden van het blok komen de gestapelde huurwoningen.
“Blok 24 B” zal dan voorjaar 2004 opgeleverd worden en omvat 22 betaalbare gesubsidieerde koopwoningen uit het zgn. Amsterdamse Middensegment, 3 penthouses en diverse huurwoningen.
Het hoofdbestanddeel van de film bestaat uit portretjes van mensen die in Blok 22 noord en Blok 24 B gaan wonen. Iedereen komt tweemaal aan bod. Eenmaal worden de bewoners geportretteerd in hun oude woning, waar die zich ook moge bevinden, de tweede keer in het nieuwe blok op IJburg. Het gaat om het algemene beeld van hoe mensen met hun woning omgaan en om de objectiviteit en systematiek die in het concept besloten liggen.
In het geluid horen we de bewoners vertellen over hun overwegingen. De beeldenreeksen vertellen hun eigen verhaal, zodat er in combinatie met de tekstfragmenten stromen en tegenstromen ontstaan. Het gaat om de frictie tussen horen en zien.

Crew:
scenario, regie, camera, montage: Jan Wouter van Reijen
producent: Digna Sinke

de film is tot stand gekomen met steun van:
Nederlands Fonds voor de Film
Stadsdeel Zeeburg