DE STAND VAN HET GRAS

DE STAND VAN HET GRASvan Rashel van der Schaaf wordt uitgezonden op 
dinsdag 13 december 2022 om 23:10 uur op NPO 2

 

In De Stand van het Gras kijken we door de ogen van een egel en een ekster naar de strijd die Nederlanders aan gaan met het gras van hun gazon; en daarmee indirect de strijd met de natuur. Valt deze natuur te temmen en wat levert dat uiteindelijk op?Uit de Filmkrant:In lichting 2022 van Teledoc Campus veel portretten. In een flink aantal van de negen documentaires staat de relatie tussen maker en subject op de voorgrond. Soms expliciet, soms subtiel.Een documentaire die in geen van die straatjes past, is Stand van het gras, een speelse film van Rashel van der Schaaf over de Nederlandse obsessie met gras. Met gazonnetjes en speelvelden, met robotgrasmaaiers, verticuteren en sproeien. Van der Schaaf kiest daarbij een verrassende invalshoek door laag bij de grond te filmen, als vanuit het perspectief van de grassprieten en de dieren die daartussen leven. Een perspectief dat de bedrijvigheid van die reuzen die met hun serieuze toewijding staan te zaaien, of te bomen over de kapotte grasmaaier, iets prettig absurdistisch geeft.De Stand van het Gras is tot stand gekomen in het kader van Teledoc Campusmet steun van AVROTROS, Nederlands Filmfonds, NPO, NPO-fonds, CoBO

 

 

RETROSPECTIEF DIGNA SINKE

RETROSPECTIEF DIGNA SINKE
Op zondag 11 december besteedt het Ketelhuis in Amsterdam aandacht aan het feit dat Digna dit jaar 50 jaar filmmaker is. In 1972 studeerde ze af aan de Filmacademie met de korte film Groeten uit Zonnemaire. Het Ketelhuis vertoont Weemoed & Wildernis (2010), Belle van Zuylen (1993) en After the Tone (2014). Om 15:00 uur is er een gesprek met Digna, waarbij drie korte films vertoond worden die ergens tussen home video en visual art zweven: Afscheid (1990), Hoop & Verwachting (2004) en Grenzen (2020).In samenwerking met Stadsdorp Westerpark is op 15 december is haar documentaire Bewaren of hoe te leven (2018) te zien, en de korte film Stadrand (1973) die ze maakte samen met Peter Jasnaï en Pieter de Vos.reserveren kan via de website van het Ketelhuis: https://www.ketelhuis.nl/specials/digna-sinke-50-jaar-filmmaker/of via de Reserveringslijn: 020 684 0090

LIFE IS ABOUT LOSING EVERYTHING

 

In het kader van Onderzoek & Experiment heeft het Filmfonds subsidie toegekend aan de hybride film Life is About Losing Everything van Benjamin Ramírez Pérez en Stefan Ramírez Pérez. SNG Film is minoritaire coproducent van dit Duitse project.
Logline:Deels feministisch kunstenaarsportret, deels fictieve memoires, verkent de hybride documentaire Life is About Losing Everything het leven en werk van de Canadese dichter Lynn Crosbie: verlies en liefde worden onderzocht en bekeken door de lens van popcultuur en kunst.

EEN MEUBEL OM IN TE WONEN

De onbegrensde ruimte van Gerrit Rietveld
Dankzij een subsidie van het CoBO Fonds kan Lex Reitsma aan de slag met zijn nieuwe filmplan voor Close Up van AVROTROS.
Uitgangspunt van zijn film is het Rietveld Schröderhuis in Utrecht dat in 2024 honderd jaar bestaat. Het was het eerste huis dat Rietveld ontwierp, in samenwerking met en voor Truus Schröder,  Zestig jaar lang bewoonde Truus het huis. Na haar overlijden werd het huis grondig gerestaureerd, hoewel Rietveld vond dat zijn huizen na vijftig jaar eigenlijk afgebroken zouden moeten worden.
In andere door Rietveld ontworpen huizen, zien we ideeën terug die hun oorsprong vinden in het ontwerp van het Rietveld Schröderhuis. Dat deze Rietveldhuizen – in de vorm zoals Rietveld ze ooit voor ogen stonden – voor de toekomst behouden blijven, is te danken aan de huidige bewoners die hun woningen met liefde en zorg tot de dag van vandaag onderhouden.

FUGA

De opnames van FUGA in Peru zijn goed verlopen, de montage is gedaan, en het beeld zit op slot. De afwerking, kleurcorrectie en verdere beeld-postproductie vinden plaats in Nederland. Peter Warnier buigt zich over de geluidsafwerking en sound design. FUGA is een bijzonder verhaal: In het hart van de Amazone komt SAOR, een jonge androgyne kunstenaar, zijn vroegere minnares Valentina begraven in haar geboortedorp. Door de ontmoeting met haar voormalige vrienden, stort Saor zich in de herinneringen aan de vuile oorlog. Met afgrijzen begrijpt hij hoe zijn geliefde tegelijk slachtoffer en beul was.De film is prachtig gedraaid door Virginie Surdej, en Clin d”oeil; (Hanne Phlypo) is de Belgische producent van deze film.

LANDSCAPE DEPRESSIONS

In het kader van de regeling R&D Stimulans heeft SNG Film een bijdrage ontvangen voor een korte film van Janis Rafa.

Landscape Depressions is een fictiefilm gebaseerd op een poëtische en visuele vertelling. Het verhaal speelt zich af rond een kunstmatig meer in het noorden van Griekenland. In de schijnbaar natuurlijke omgeving waarin de lokale gemeenschap leeft, tussen de bergen en het meer, heeft zich een onverklaarbaar fenomeen voorgedaan. De mensen lijken diep in slaap te zijn gevallen. Hun lichamen liggen bewusteloos op de grond, als doden, terwijl boerderij- en huisdieren langzaam terugkeren naar hun vrijheid die ze gekregen hebben omdat de menselijke controle weggevallen is.

HUILENDE BRUIDEN

 

Tom Tieman heeft een ontwikkelingsbijdrage gekregen voor zijn filmplan
HUILENDE BRUIDEN, in het kader van Teledoc Campus.
De betrokken omroep is KRO-NCRV.

logline

De vervallen herenboerderijen in Groningen houden de mens een spiegel voor. Hoe gaat de mens uiteindelijk om met zijn eigen verval, vergankelijkheid en erfenis? En: blijft hij of gaat hij weg?