HOOGTIJDAGEN

Vanaf 19 augustus is de film HOOGTIJDAGEN (Glory days) van Ben van Lieshout in de filmtheaters te zien. “Portret van een gehavend gebied”  is de toevoeging bij de titel. Met indrukwekkende beelden -echt cinema- laat Ben ons het  schiereiland Kola zien in het noorden van Rusland, waar ook Moermansk ligt. De idealistische intenties waarmee vanaf het begin van de Russische revolutie het schiereiland ontgonnen is hebben diepe sporen nagelaten in het landschap en in de geest van mensen.

Op het Mediawave Film en Muziekfestival in Hongarije heeft HOOGTIJDAGEN de prijs voor beste lange documentaire gewonnen.
Het Nederlands Filmfestival heeft de film geselecteerd voor competitie.

Zie voor vertoningen:/https://www.sngfilm.nl/film/hoogtijdagen/?subpagina=2

KALA AZAR te zien op EYE Film Player

Kala azar van Janis Rafa is gratis te zien op EYE Film Player, dankzij de vriendelijke medewerking van distributeur GUSTO Entertainment: https://player.eyefilm.nl/nl/films/kala-azar

poster Kala azar
Kala azar

prijzen:
IFFR 2020, selected for Tiger Competition
*beste film Kring van Nederlandse Filmjournalisten IFFR 2020
Hong Kong IFF
*Special mention Young Talents competition
Nederlands Filmfestival 2020
*beste film Forum van regisseurs
Black Canvas FCC, Mexico
*New Horizon Competition 2020: Best Cinematography
Thessaloniki IFF
*Best Location Award
Hellenic Film Academy IRIS awards 2021
*best leading actress Pinelopi Tsilika
*best make up Sissi Petropoulou

 

 

 

 

 

SNG Film Classics: nu ook JACOBA van Joram ten Brink

JACOBA is een persoonlijke film van Joram ten Brink over de onderduik van zijn joodse familie in Zuidoost-Drenthe. De film vertelt het verhaal van twee families in Zuidoost-Drenthe: de familie Ten Brink en de familie Omvlee. De Ten Brinks vestigden zich daar eind 17de eeuw. Eerst werkten ze als slagers, later hadden ze een textielwinkel. Het enige verschil tussen deze familie en hun buren was, dat ‘zij op zaterdag naar de kerk gingen en de anderen op zondag’. Het leven van een joodse familie in de medina – op het platteland – was heel anders dan dat van de joden in de grote steden. Zij leefden volledig geïntegreerd met de bevolking. De Tweede Wereldoorlog maakte een einde aan dit bestaan.
Jacoba Omvlee, een weduwe met acht kinderen, verleende toen onderdak aan de familie Ten Brink die bestond uit vader, moeder, hun jongste zoon en een oom, op een kleine zolderkamer. Overdag moesten de vier mensen doodstil blijven zitten, omdat ze anders door de buren gezien zouden kunnen worden. Tweeeneenhalf jaar zaten zij daar ondergedoken.
Joram, de filmmaker, is de zoon van de 16-jarige zoon op zolder. In de film gebruikt hij aangrijpende brieven van zijn oom Leo. Scènes van de onderduik heeft hij laten naspelen door jongere generaties van de Omvlees en de Ten Brinks. En verder zien we beelden van het Drentse platteland die inmiddels ook weer al geschiedenis geworden zijn. Alles op 16 mm film gedraaid.
Een heel bijzondere film, in de serie SNG Film Classics.

https://vimeo.com/536680985

https://www.sngfilm.nl/film/jacoba/

nieuws voorjaar 2021

MENGELBERG ontvangt ontwikkelingssteun van het Nederlands Filmfonds

Het filmplan MENGELBERG van Annette Apon heeft van het Filmfonds subsidie ontvangen voor artistieke ontwikkeling. Stan Lapinski schreef hiervoor het scenario. De film gaat over de laatste jaren van de briljante dirigent Willem Mengelberg, in ballingschap wachtend op de opheffing van zijn dirigeerverbod vanwege zijn houding in de oorlog. Drie vrouwen omringen hem. Binnenkort is er een eerste lezing met de acteurs.

 

FUGA gehonoreerd door het Nederlands Filmfonds als minoritaire coproductie

Fuga

FUGA is een Belgisch/Frans/Nederlands/Peruaanse coproductie met Bénédicte Liénard en Mary Jiménez als regisseurs. Eerder maakten ze BY THE NAME OF TANIA, die geselecteerd werd voor de Berlinale 2019. Ook FUGA is een bijzonder verhaal: In het hart van de Amazone komt SAOR, een jonge androgyne kunstenaar, zijn vroegere minnares Valentina begraven in haar geboortedorp. Door de ontmoeting met haar voormalige vrienden, stort Saor zich in de herinneringen aan de vuile oorlog. Met afgrijzen begrijpt hij hoe zijn geliefde tegelijk slachtoffer en beul was.

Het Filmfonds honoreerde de aanvraag van SNG Film voor een minoritaire coproductie. Hoofdproducent is Hanne Phlypo van Clin d’Oeil. De planning is dat de film in de winter van 2021/22 in Peru wordt opgenomen.

 

MARCHING IN THE DARK gehonoreerd door het Nederlands Filmfonds als minoritaire coproductie

Marching in the dark

Ook voor deze film werkt SNG Film samen met Clin d’Oeil, nu met Evelien de Graeff. MARCHING IN THE DARK is een documentaire. Meer dan 20 jaar heeft India te maken met een hoog zelfmoordpercentage onder boeren. Een groep weduwes die het boerenbedrijf van hun man wil voortzetten,  komt samen om hun problemen te delen. De 28-jarige introverte Sanjeevani vindt de moed om zelfredzaam te zijn, in stille rebellie tegen een patriarchale samenleving. Regisseur is Kinshuk Surjan, die een filmopleiding in India, Praag en Brussel volgde. Ook bij deze film is SNG Film minoritaire coproducent. VAF en Filmfonds hebben een bijdrage toegekend.

 

THE FUTURE IS AN ELDER COW geselecteerd voor TorinoFilmLab ScriptLab 2021

Torino Filmlab

Terwijl KALA AZAR nog her en der op festivals te zien is, werkt Janis aan een nieuw filmplan THE FUTURE IS AN ELDER COW. Het Filmfonds heeft haar in het kader van Film Fast Forward vorig jaar subsidie verleend voor een eerste treatment. Janis is met dit project geselecteerd voor het ScriptLab van het Torino Film Lab. Logline: In een rustig provinciestadje bereidt een stel zich voor om nieuw leven te verwelkomen. De zwangerschap zet een reeks ontwikkelingen in gang betreffende moederschap, voortplanting en empathie, eindigend met het meest ontwrichtende scenario voor het einde van de mensheid: vrouwen die zoogdieren baren in plaats van mensen. Het is een existentieel huiselijk drama met donkere humor; visuele poëzie over ons falen om dieren als gelijkwaardige wezens op deze planeet te erkennen.

 

 

Films in hun geheel te zien op Vimeo

SNG Film is bezig om haar rijke archief te digitaliseren. Omdat wij vinden dat deze films gezien moeten worden zijn meerdere films in hun geheel nu beschikbaar gemaakt via het Vimeo-kanaal van SNG Film.

Recente aanwinsten:
LIEVE (1991) van Derk Visser
De film gaat over het verwerken van verlies. We beleven de wereld door de ogen van het zevenjarige meisje Lieve. Ze woont bij de bossen, trekt er vaak alleen op uit en heeft een manier gevonden om de wereld in een rooskleuriger fantasie-perspectief te plaatsen.

DE STAYER (1986) van Bennie Roeters
‘De Stayer’ gaat over twee mensen die elkaar ontmoeten in café en aan een korte liefdesaffaire beginnen. De Stayer is een miniatuur en geeft een beeld van Holland als een land omringd door woeste wateren met binnen zijn dijken tegen de wind in fietsende mensen – geobsedeerd door gevoelens van naastenliefde. Een land dat je kan liefhebben, maar waar je ook om moet lachen.

Eerder waren de films DE SCHOORSTEENVEGER (1987) van Ron Termaat, SCHRÖDINGERSKAT (1990) van Paolo Pistolesi, DE KASTANJEBOOM EN DE RIVIER (2010) van Marieke van der Sloot en MATCH (2003) en SHELLS (2007) van Jef Nassenstein toegevoegd aan het Vimeo-kanaal van SNG Film.

Dvd’s LEONIE, actrice en spionne & Snelweg NL nu verkrijgbaar

De dvd’s van zowel Snelweg NL (2019) van Ben van Lieshout en Leonie, actrice en spionne (2020) van Annette Apon zijn nu verkrijgbaar en te bestellen in de webshop van SNG Film. De Dvd’s kosten €15 per stuk.
Leonie, actrice en spionne werd in februari van dit jaar uitgebracht in de Nederlandse filmtheaters. De film is daarom ook (tot 24 juni) te zien op online screening platform Picl voor het bedrag van €8,50.

logline Snelweg NL:
SNELWEG NL is een poëtische en schurende roadmovie over de intrigerende en fascinerende wereld op en aan de snelweg. Een cinematografische ode aan de alsmaar groeiende snelweginfrastructuur in Nederland. Of toch een aanklacht tegen een allesoverheersende woekering?

logline Leonie, actrice en spionne:
Een film over Leonie Brandt, een actrice die in de jaren dertig en veertig haar talent gebruikte om een briljante dubbelspionne te worden en na de oorlog een onontwarbaar web van intriges en mysteries wist te weven.