Een Tegel en een Gouden Kalf voor Digna

                

Op het Nederlands Filmfestival 2023 ontving Digna Sinke het Gouden Kalf voor Filmcultuur. Om dit te vieren werden drie van haar films op het Nederlands Filmfestival vertoond: Weemoed & Wildernis, After the Tone en Belle van Zuylen.

Daarnaast heeft Digna een tegel onthuld met een afdruk van haar hand in de Walk of Fame, in de Vinkenburgstraat te Utrecht. Als motto heeft ze er een Zeeuwse spreuk bijgeschreven: ’t Wiest z’n eige. Dat betekent zoiets als: Het wijst zichzelf, je vindt je weg vanzelf, het komt wel goed.

 

 

LIFE IS ABOUT LOSING EVERYTHING

De eerste opnames voor Life is About Losing Everything van de tweelingbroers Benjamin en Stefan Ramírez Pérez hebben onlangs in Keulen plaatsgevonden. SNG Film bezocht de set en was onder de indruk van wat er low-budget allemaal voor elkaar gekregen was: complete sets in een studio, kostuums, poppenspelers, druipend bloed over een beeldscherm, een brandende maquette. Het maakt echt nieuwsgierig naar de uiteindelijke film.

Life is about losing everything Life is about losing everything

Logline:

Deels feministisch kunstenaarsportret, deels fictieve memoires, verkent de hybride documentaire Life is About Losing Everything het leven en werk van de Canadese dichter Lynn Crosbie: verlies en liefde worden onderzocht en bekeken door de lens van popcultuur en kunst.

EEN MEUBEL OM IN TE WONEN

De onbegrensde ruimte van Gerrit Rietveld

Lex Reitsma is gestart met de montage van zijn film over het Rietveld Schröderhuis voor Close Up van AVROTROS.
Leidraad voor de film zijn geluidsopnames uit 1982 van een gesprek met Truus Schröder.  Vrij uit praat ze over haar samenwerking met Gerrit Rietveld. Lang niet over alles waren ze het altijd eens. Zestig jaar lang bewoonde Truus het huis. Na haar overlijden werd het huis grondig gerestaureerd, hoewel Rietveld vond dat zijn huizen na vijftig jaar eigenlijk afgebroken zouden moeten worden.

Een meubel om in te wonen

 

Gerrit Rietveld en Truus Schröder

HUILENDE BRUIDEN

In het voorjaar heeft Tom Tieman opnames gemaakt met Lukas de Kort (camera) en Menno Knevel (geluid) bij de boerderijen van zijn twee hoofdpersonen. De (deels) roze geverfde boerderij van Boelo ten Have is nog steeds in gebruik, als levend erfgoed uit de bloeitijd van “de Graanrepubliek”. Maar overal zijn scheuren en willen deuren niet meer sluiten. Hij is in gesprek met een architect.
De boerderij van Joke laat zien hoe het verval kan toeslaan. Maar ze geniet iedere dag van haar vrijheid.
Het voorjaar heeft mooi materiaal opgeleverd. Het filmen van de graanoogst, afgelopen zomer, werd meerdere malen uitgesteld vanwege de regen, maar ook dat is uiteindelijk goed gelukt.
De betrokken omroep is KRO-NCRV.

Huilende bruiden
Regisseur Tom Tieman in de schuur van Joke

 

PODCAST KETELHUIS: DIGNA SINKE

Op zondag 11 december 2022 besteedde het Ketelhuis in Amsterdam aandacht aan het feit dat Digna dit jaar 50 jaar filmmaker is. In 1972 studeerde ze af aan de Filmacademie met de korte film Groeten uit Zonnemaire. Het Ketelhuis vertoont Weemoed & Wildernis (2010), Belle van Zuylen (1993) en After the Tone (2014). In samenwerking met Stadsdorp Westerpark was ook haar documentaire Bewaren of hoe te leven (2018) te zien, en de korte film Stadrand (1973) die ze maakte samen met Peter Jasnaï en Pieter de Vos. Tijdens een gesprek met Digna werden ook drie korte films vertoond die ergens tussen home video en visual art zweven: Afscheid (1990), Hoop & Verwachting (2004) en Grenzen (2020).
De podcast is nog te horen op: