MARCHING IN THE DARK

Marching in the dark, de lange documentaire van Kinsjuk Surjan, werd geselecteerd voor de Human Rights Award van het CPH:Dox festival. Daar ging de film ook in maart 2024 in première.
De Belgische première vond plaats op Docville Leuven, op 23 maart.

Logline:
Meer dan 20 jaar heeft India te maken met een hoog zelfmoordpercentage onder boeren. Een groep weduwes die het boerenbedrijf van hun man wil voortzetten,  komt samen om hun problemen te delen. De 28-jarige introverte Sanjeevani vindt de moed om zelfredzaam te zijn, in stille rebellie tegen een patriarchale samenleving.

Marching in the dark is geproduceerd door Clin d’Oeil (Evelien de Graef en Hanne Phlipo), in coproductie met SNG Film (Digna Sinke) en NoCut Film Collective (Arya Rothe).

Marching in the dark Marching in the dark Marching in the dark

ECHO THE NOW

Op het New York International Women Festival 2024 heeft Echo The Now van Anet van den Elzen de prijs gekregen voor beste camerawerk.

Cameravrouw Claire Pijman is er zeer verguld mee.

Echo The Now

screenshot, camera: Claire Pijman N.S.C.

 

EEN MEUBEL OM IN TE WONEN

De huizen van Gerrit Rietveld

De film van Lex Reitsma over het Rietveld Schröderhuis is bijna klaar. Dit jaar, 2024, is het honderd jaar geleden dat dit eerste woonhuis dat op de Werelderfgoedlijst staat, gebouwd werd. De première zal plaatsvinden op 2 juni in Utrecht, in het Louis Hartloopercomplex. AVROTROS zal de film uitzenden binnen het programma Close Up.
Leidraad voor de film zijn geluidsopnames uit 1982 van een gesprek met Truus Schröder. Vrijuit praat ze over haar samenwerking met Gerrit Rietveld. Lang niet over alles waren ze het altijd eens. Zestig jaar lang bewoonde Truus het huis. Na haar overlijden werd het huis grondig gerestaureerd, hoewel Rietveld vond dat zijn huizen na vijftig jaar eigenlijk afgebroken zouden moeten worden.

Een meubel om in te wonen

 

Gerrit Rietveld en Truus Schröder

HEMELSLEUTEL

Eind februari zijn de opnames begonnen van HEMELSLEUTEL, de hybride film van Digna Sinke. Producent is Tomtit Film, en SNG Film is coproducent.

Logline:
Vanuit het perspectief van de filmmaker volgen we het proces van een mogelijke speelfilm over een fotografe (Lea ) die de opdracht heeft om de energietransitie in het havengebied van Amsterdam vast te leggen.
Dat brengt een stortvloed aan herinneringen en associaties boven. Wat doe je met wat niet goed gegaan is in je leven? Hoe goed kan je iemand kennen die je dierbaar is? Filmmaker en personage blijken tijdens het proces steeds meer samen te vallen.

Hemelsleutel_Daniel Boissevain

Daniël Boissevain (als Andreas); screenshot, DOP Melle van Essen

Hemelsleutel_ZAnzibarhaven

Hemelsleutel_Gijs Naber & Nizar el Manouzi

Gijs Naber (als Jakob) & Nizar el Manouzi (als Nourdin); screenshot, DOP Melle van Essen

HUILENDE BRUIDEN

In het voorjaar heeft Tom Tieman de laatste opnames gemaakt voor Huilende Bruiden, met Lukas de Kort (camera) en Menno Knevel (geluid). Er wordt gewerkt aan de montage, met Nina Graafland als editor. De (deels) roze geverfde boerderij van Boelo ten Have is nog steeds in gebruik, als levend erfgoed uit de bloeitijd van “de Graanrepubliek”, maar de boerderij van Joke laat zien hoe het verval kan toeslaan. Toch geniet ze iedere dag van haar vrijheid.
De film wordt gemaakt in het kader van Teledoc Campus en betrokken omroep is  KRO-NCRV.

Huilende bruiden
Regisseur Tom Tieman in de schuur van Joke

 

LIFE IS ABOUT LOSING EVERYTHING

De eerste opnames voor Life is About Losing Everything van de tweelingbroers Benjamin en Stefan Ramírez Pérez hebben onlangs in Keulen plaatsgevonden. SNG Film bezocht de set en was onder de indruk van wat er low-budget allemaal voor elkaar gekregen was: complete sets in een studio, kostuums, poppenspelers, druipend bloed over een beeldscherm, een brandende maquette. Het maakt echt nieuwsgierig naar de uiteindelijke film.

Life is about losing everything Life is about losing everything

Logline:

Deels feministisch kunstenaarsportret, deels fictieve memoires, verkent de hybride documentaire Life is About Losing Everything het leven en werk van de Canadese dichter Lynn Crosbie: verlies en liefde worden onderzocht en bekeken door de lens van popcultuur en kunst.

Een Tegel en een Gouden Kalf voor Digna

Op het Nederlands Filmfestival 2023 ontving Digna Sinke het Gouden Kalf voor Filmcultuur. Een tegel met een afdruk van haar hand is te zien in de Walk of Fame, in de Vinkenburgstraat te Utrecht. Als motto heeft ze er een Zeeuwse spreuk bijgeschreven: ’t Wiest z’n eige. Dat betekent zoiets als: Het wijst zichzelf, je vindt je weg vanzelf, het komt wel goed.

 

 

PODCAST KETELHUIS: DIGNA SINKE

Op zondag 11 december 2022 besteedde het Ketelhuis in Amsterdam aandacht aan het feit dat Digna dit jaar 50 jaar filmmaker is. In 1972 studeerde ze af aan de Filmacademie met de korte film Groeten uit Zonnemaire. Het Ketelhuis vertoont Weemoed & Wildernis (2010), Belle van Zuylen (1993) en After the Tone (2014). In samenwerking met Stadsdorp Westerpark was ook haar documentaire Bewaren of hoe te leven (2018) te zien, en de korte film Stadrand (1973) die ze maakte samen met Peter Jasnaï en Pieter de Vos. Tijdens een gesprek met Digna werden ook drie korte films vertoond die ergens tussen home video en visual art zweven: Afscheid (1990), Hoop & Verwachting (2004) en Grenzen (2020).
De podcast is nog te horen op: