LEONIE – actrice en dubbelspionne

De film ‘LEONIE – actrice en dubbelspionne’ is het derde deel van een trilogie van regisseuse Annette Apon over belangrijke, Nederlandse historische vrouwen.
Hoofdpersoon is Leonie Brandt, een actrice die haar talent inzette om een Nederlandse dubbelspionne te worden. Ze was bevriend met hoge Duitse generaals en SS’ers in nazi-Duitsland maar werkte ook voor de Nederlandse Inlichtingendienst.
Er zijn maar enkele foto’s van haar bewaard gebleven, maar het lijkt of we haar leven terug kunnen zien in allerlei oude filmscènes, gespeeld door verschillende filmactrices uit die tijd. EYE Filmmuseum heeft zijn volledige medewerking al toegezegd voor deze bijzondere aanpak, die gecombineerd wordt met nieuw op te nemen scènes.

De crowdfundingsactie voor LEONIE bij Cinecrowd gaat vanaf maandag 5 februari van start!: https://cinecrowd.com/leonie

EI (Danniel Danniel, 1988) eindelijk op DVD

Door de digitalisering van de korte speelfilm EI ter ere van de  Outstanding Achievement Award voor Johan Leysen werd het mogelijk om -beter laat dan nooit- een DVD uit te brengen van deze bijzondere film die in 1988 geselecteerd werd voor de Quinzaine des Réalisateurs in Cannes.  De DVD is te bestellen via onze webshop.

BEWAREN of hoe te leven

De wereldpremière van de nieuwe documentaire van Digna Sinke zal plaatsvinden tijdens het International Film Festival Rotterdam op 30 januari in de Rotterdamse Stadsschouwburg. BEWAREN of hoe te leven is geproduceerd door De Familie Film & TV, in samenwerking met VPRO televisie.

Vanaf 12 april is de film te zien in de theaters.

trailer NL

SNELWEG nl

Het project SNELWEG NL van Ben van Lieshout heeft subsidie ontvangen van het Nederlands Filmfonds. Ben hoopt dit voorjaar echt van start te kunnen gaan met de opnames. Vorig jaar heeft hij in het kader van proefopnames samen met cameraman Stef Tijdink en geluidsman Erik Langhout al wat materiaal verzameld. En graag gaat hij ook zelf met een camera op stap om te kijken of hij iets bijzonders te pakken kan krijgen.
Snelweg nl gaat een cinematografische ode aan de snelweginfrastructuur in Nederland worden. Tegelijkertijd is het een klaagzang op dat alsmaar groeiende fenomeen. Het is een poëtische en schurende roadmovie over de intrigerende en fascinerende wereld op en aan de snelweg.

 

TANZANIA TRANSIT

De nieuwe film van Jeroen van Velzen is TANZANIA TRANSIT. In deze lange documentaire volgen we Rukia, Peter en Isaya, terwijl ze hun reis van drie dagen en nachten maken op een trein die Tanzania doorkruist. Onderweg vertellen zij hun levensverhalen.
Rukia is een onafhankelijke vrouw, die haar eigen bar runt bij de mijnen in de woestijn, een keiharde mannenwereld. Haar doel van deze reis is een plek te vinden waar zij een nieuw leven kan beginnen.
Isaya, een oude Masai, zit in het armste gedeelte van de trein met zijn kleinzoon William op weg terug naar zijn familie in de “bush”. In de trein worden zij geconfronteerd met de vooroordelen die medepassagiers hebben jegens Masai.
Peter reist eerste klas. Ooit was hij de leider van een grote misdaadbende, maar nu is hij een machtige dominee die zijn geld verdient door (arme) volgelingen te laten betalen voor zijn dubieuze diensten.
Deze drie personages hebben één ding gemeen: hoe uitzichtloos hun leven soms ook was, altijd vonden ze een manier om door te gaan.

TANZANIA TRANSIT is te zien in de theaters vanaf 3 mei 2018, uitgebracht door Mokum Filmdistributie

 

 

DVD ECHO THE NOW nu verkrijgbaar

De DVD van de artistieke experimentele film Echo the Now van beeldend kunstenaar Anet van de Elzen is nu verkrijgbaar. De film zal naar verwachting begin volgend jaar te zien zijn in diverse musea en galeries.
SNG Film is vooral betrokken geweest bij de afwerkingsfase van de film.

logline:
Een vrouw kijkt terug op haar leven, op zoek naar de essentie. Beeldend kunstenaar Anet van de Elzen verbeeldt dat door middel van haar performances. Alle lessen van het leven gaan uiteindelijk over het elimineren van bijzaken.

De Verbeelding

Het filmproject Kala-a-zar van beeldend kunstenaar Janis Rafa is geselecteerd voor De Verbeelding 2016, een gezamenlijk initiatief van het Nederlands Filmfonds en het Mondriaanfonds.

logline:
Kala-a-zar is een hybride film over een jong stel dat zich bekommert om dode dieren om zo hun leven zin te geven.

Janis Rafa heeft eerder een aantal korte films gemaakt. Haar project Three Farewells: film trilogy is oa. te zien geweest in EYE. Werk van haar bevindt zich in de collectie van het Stedelijk Museum, de Rijksakademie, de Caldic Collectie, en het State Museum of Contemporary Art (Thessaloniki).
Kala-a-zar zal in Griekenland gedraaid worden.

In ontwikkeling

DE VERLOREN BRIEF, de lange speelfilm van Peter Delpeut en scenarioschrijver Stan Lapinski, heeft van het Filmfonds subsidie gekregen voor de ontwikkelingsfase. De speelfilm is geïnspireerd op het leven van Willem Mengelberg.

logline:
Ooit was Willem Mengelberg een geniaal dirigent, maar tussen 1940 en 1945 was hij verdwaald in de buitenmuzikale werkelijkheid van oorlog en nazisme. Afgezonderd in de Zwitserse Alpen wordt hij omringd door drie vrouwen die hunkeren naar zijn liefde en aandacht. Alle drie proberen zij hem te steunen in het gevecht met de demonen uit zijn verleden. Muziek is uiteindelijk het enige wat hem rest.