Dvd’s LEONIE, actrice en spionne & Snelweg NL nu verkrijgbaar

De dvd’s van zowel Snelweg NL (2019) van Ben van Lieshout en Leonie, actrice en spionne (2020) van Annette Apon zijn nu verkrijgbaar en te bestellen in de webshop van SNG Film. De Dvd’s kosten €15 per stuk.
Leonie, actrice en spionne werd in februari van dit jaar uitgebracht in de Nederlandse filmtheaters. De film is daarom ook (tot 24 juni) te zien op online screening platform Picl voor het bedrag van €8,50.

logline Snelweg NL:
SNELWEG NL is een poëtische en schurende roadmovie over de intrigerende en fascinerende wereld op en aan de snelweg. Een cinematografische ode aan de alsmaar groeiende snelweginfrastructuur in Nederland. Of toch een aanklacht tegen een allesoverheersende woekering?

logline Leonie, actrice en spionne:
Een film over Leonie Brandt, een actrice die in de jaren dertig en veertig haar talent gebruikte om een briljante dubbelspionne te worden en na de oorlog een onontwarbaar web van intriges en mysteries wist te weven.

Wereldpremière en uitbreng LEONIE actrice en spionne

SNG Film kijkt terug op een geslaagde en feestelijke wereldpremière van LEONIE actrice en spionne van Annette Apon op het International Film Festival Rotterdam. Van de meer dan vijfhonderd geselecteerde lange, middellange en korte films uit meer dan vijftig landen die door het festival zijn vertoond eindigde LEONIE actrice en spionne uiteindelijk op de 53e plaats van de IFFR Publieksprijs.

Recensie IFFR: “Een van de meest memorabele films van het IFFR.”

foto: Anne-Claire Lans

(v.l.n.r. Jan Ketelaars (montage), Martijn van der Veen (acteur), Frank Roumen (sectormanager Collectie EYE Filmmuseum), Annette Apon (regisseur), Ruud de Bruyn (beeldafwerking), Digna Sinke (producent), Peter Brugman (camera), Hugo Naber (junior producer))

De film is tot stand gekomen in coproductie met NTR en in samenwerking met EYE Filmmuseum, en met steun van het Nederlands Filmfonds, CoBo, Cinecrowd crowdfunders en Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Vanaf donderdag 20 februari wordt de film door Mokum Filmdistributie in de filmtheaters uitgebracht. Vertonende theaters worden wekelijks op zowel de website (zie onderstaand) als social media vermeld.

Vertonende theaters:
In verband met alle maatregelen rondom het coronavirus, is er een groot aantal bioscopen dat de deuren moet sluiten. Gelukkig is er de mogelijkheid om LEONIE ACTRICE EN SPIONNE online te kijken: via online streamingdienst Picl.

KALA AZAR wint prijs op het IFFR

De prijs van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten werd tijdens de Award Ceremony van het International Film Festival Rotterdam uitgereikt aan Kala azar. Regisseur Janis Rafa nam de prijs in ontvangst. De KNF Award wordt elk jaar op het IFFR uitgereikt aan een Nederlandse (co)productie.

uit het juryrapport:
“…De film bevat een aantal van onze favoriete scènes van het festival, waaronder een onthutsende scène in een kippenstal, het wassen van een hond, en een ijzersterke rolschaatsscène. De film creëert zijn eigen surreële universum, wat de filmmaker in staat stelt om op subtiele wijze commentaar te leveren op de zieke staat van de wereld en onze mogelijke ecologische ondergang.”

Kala azar was geselecteerd voor de Tiger Competition, de hoofdcompetitie van het IFFR. De wereldpremière op het festival werd gehouden in aanwezigheid van de regisseur Janis Rafa en hoofdrolspeler Dimitris Lalos.

De film was geselecteerd voor De Verbeelding 2016, een gezamenlijk initiatief van het Nederlands Filmfonds en het Mondriaanfonds. De film is geproduceerd door SNG Film in een coproductie met het in Athene gevestigde productiebedrijf Heretic.

Heretic Outreach, internationale sales agent van de film, vertegenwoordigt Kala azar op de European Film Market van de Berlinale die van 20 tot 27 februari gehouden wordt.
Vanaf donderdag 20 augustus wordt de film door Gusto Entertainment in de Nederlandse filmtheaters uitgebracht.

SNG Film jubileumboek: Onmogelijke Films

Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van SNG Film is er een boek gemaakt. Dit jubileumboek met de titel Onmogelijke Films werd op 17 oktober 2019 gepresenteerd tijdens een feestelijke avond in EYE Filmmuseum.

In het boek zijn alle 80+ gemaakte films terug te vinden die in die 40 jaar geproduceerd zijn. Ook worden er herinneringen opgehaald aan het ontstaan van Studio Nieuwe Gronden / SNG Film. Er staan ook essays in, interviews met makers, tientallen foto’s en heel veel meer.

Het boek Onmogelijke Films is inmiddels verkrijgbaar op aanvraag bij SNG Film. Belangstellenden betalen alleen de verzendkosten. Donaties voor de restoratie van oude films van SNG Film zijn meer dan welkom.

Films in hun geheel te zien op Vimeo

SNG Film is bezig om haar rijke archief te digitaliseren. Omdat wij vinden dat deze films gezien moeten worden zijn meerdere films in hun geheel nu beschikbaar gemaakt via het Vimeo-kanaal van SNG Film.
De eerste films die te zien zijn zijn de experimentele documentaire DE KASTANJEBOOM EN DE RIVIER van Marieke van der Sloot en de animatiefilms MATCH en SHELLS van Jef Nassenstein.

DE KASTANJEBOOM EN DE RIVIER laat de ontwikkelingen in het landschap zien vanuit het perspectief van een kastanjeboom. In 2010 won de film de Silver Sierra Film Award op het Yosemite International Film Festival.

Vimeo-link DE KASTANJEBOOM EN DE RIVIER: https://vimeo.com/273888125

MATCH is in 2003 vertoond in competitie op het prestigieuze filmfestival van Venetië en SHELLS is in 2007 eveneens in competitie vertoond op het Nederlands Filmfestival. In beide films worden figuren gevolgd die voortbewegen in een fantasierijk universum.

Vimeo-link MATCH: https://vimeo.com/332417178
Vimeo-link SHELLS: https://vimeo.com/332401435

Uitzending tv-versie TANZANIA TRANSIT

De verkorte tv-versie van TANZANIA TRANSIT van Jeroen van Velzen is op 27 februari uitgezonden op NPO2. De film kan online teruggekeken worden op NPOStart.

De Dvd van de lange versie is verkrijgbaar en kan besteld worden via SNG Film.

In 2018 heeft TANZANIA TRANSIT op het Tribeca Film Festival in New York de prijs voor Best Cinematography gewonnen voor documentaire film. De jury van Tribeca roemt het camerawerk van Niels van Koevorden. De wereldpremière vond plaats op Tribeca waar de film was geselecteerd voor de documentaire competitie.

In de Nederlandse filmtheaters is de film uitgebracht door Mokum Filmdistributie. De film is een coproductie van SNG Film met EO / IKONdocs.

4 films op IFFR Unleashed

Het International Film Festival Rotterdam heeft recentelijk haar eigen online VOD platform gelanceerd: IFFR Unleashed. Men kan de afzonderlijke films bekijken die eerder op het festival te zien zijn geweest of een maandelijks of jaarlijks abonnement nemen. Zo ook 4 films geproduceerd door SNG Film.

Het betreft de films After the Tone, Ik wil gelukkig zijn, Wavumba en Winterstilte.
De films staan nu live op het platform (zie onderstaande links).

https://www.iffrunleashed.com/film/after-the-tone
https://www.iffrunleashed.com/film/ik-wil-gelukkig-zijn
https://www.iffrunleashed.com/film/wavumba
https://www.iffrunleashed.com/film/winterstilte