DE STAND VAN HET GRAS

 

Regisseur Rashel van der Schaaf heeft de opnamen afgerond voor haar Teledoc Campus film DE STAND VAN HET GRAS. Camera: Marit Daams; drone: Jan Wich.
De film is een coproductie met AVROTROS.

logline

In De Stand van het Gras kijken we door de ogen van een egel en een ekster naar de strijd die Nederlanders aan gaan met het gras van hun gazon; en daarmee indirect de strijd met de natuur. Valt deze natuur te temmen en wat levert dat uiteindelijk op?

 

 

HUILENDE BRUIDEN

Tom Tieman heeft een ontwikkelingsbijdrage gekregen voor zijn filmplan
HUILENDE BRUIDEN, in het kader van Teledoc Campus.
De betrokken omroep is KRO-NCRV.

logline

Drie vervallen herenboerderijen reflecteren op hun verval, vergankelijkheid en relatie met de mens. Hoe gaat de mens om met het verval van erfgoed?

 

FUGA

De opnamen voor FUGA in Peru zijn dit voorjaar afgerond 

 

FUGA is een Belgisch/Frans/Nederlands/Peruaanse coproductie met Bénédicte Liénard en Mary Jiménez als regisseurs. Eerder maakten ze BY THE NAME OF TANIA, die geselecteerd werd voor de Berlinale 2019. FUGA is een bijzonder verhaal: In het hart van de Amazone komt SAOR, een jonge androgyne kunstenaar, zijn vroegere minnares Valentina begraven in haar geboortedorp. Door de ontmoeting met haar voormalige vrienden, stort Saor zich in de herinneringen aan “de vuile oorlog”.

Het Filmfonds honoreerde de aanvraag van SNG Film voor een minoritaire coproductie. Hoofdproducent is Hanne Phlypo van Clin d’Oeil.

DE SNELWEG van Ben van Lieshout is nu ook te zien op EYE Film Player

DE SNELWEG van Ben van Lieshout is nu te zien op EYE Film Player (tegen betaling)

https://player.eyefilm.nl/nl/films/kala-azar

 

KALA AZAR van Janis Rafa is gratis te zien op EYE Film Player, dankzij de vriendelijke medewerking van distributeur GUSTO Entertainment:

https://player.eyefilm.nl/nl/films/kala-azar

 

Ook WEEMOED & WILDERNIS is te zien (tegen betaling)

https://player.eyefilm.nl/nl/films/weemoed-en-wildernis

 

En BELLE VAN ZUYLEN / MADAME DE CHARRIÈRE  (tegen betaling)

https://player.eyefilm.nl/nl/films/belle-van-zuylen

 

SNG Film Classics: nu ook JACOBA van Joram ten Brink

JACOBA is een persoonlijke film van Joram ten Brink over de onderduik van zijn joodse familie in Zuidoost-Drenthe. De film vertelt het verhaal van twee families in Zuidoost-Drenthe: de familie Ten Brink en de familie Omvlee. De Ten Brinks vestigden zich daar eind 17de eeuw. Eerst werkten ze als slagers, later hadden ze een textielwinkel. Het enige verschil tussen deze familie en hun buren was, dat ‘zij op zaterdag naar de kerk gingen en de anderen op zondag’. Het leven van een joodse familie in de medina – op het platteland – was heel anders dan dat van de joden in de grote steden. Zij leefden volledig geïntegreerd met de bevolking. De Tweede Wereldoorlog maakte een einde aan dit bestaan.
Jacoba Omvlee, een weduwe met acht kinderen, verleende toen onderdak aan de familie Ten Brink die bestond uit vader, moeder, hun jongste zoon en een oom, op een kleine zolderkamer. Overdag moesten de vier mensen doodstil blijven zitten, omdat ze anders door de buren gezien zouden kunnen worden. Tweeeneenhalf jaar zaten zij daar ondergedoken.
Joram, de filmmaker, is de zoon van de 16-jarige zoon op zolder. In de film gebruikt hij aangrijpende brieven van zijn oom Leo. Scènes van de onderduik heeft hij laten naspelen door jongere generaties van de Omvlees en de Ten Brinks. En verder zien we beelden van het Drentse platteland die inmiddels ook weer al geschiedenis geworden zijn. Alles op 16 mm film gedraaid.
Een heel bijzondere film, in de serie SNG Film Classics.

https://vimeo.com/536680985

https://www.sngfilm.nl/film/jacoba/

Films in hun geheel te zien op Vimeo

SNG Film is bezig om haar rijke archief te digitaliseren. Omdat wij vinden dat deze films gezien moeten worden zijn meerdere films in hun geheel nu beschikbaar gemaakt via het Vimeo-kanaal van SNG Film.

Recente aanwinsten:
LIEVE (1991) van Derk Visser
De film gaat over het verwerken van verlies. We beleven de wereld door de ogen van het zevenjarige meisje Lieve. Ze woont bij de bossen, trekt er vaak alleen op uit en heeft een manier gevonden om de wereld in een rooskleuriger fantasie-perspectief te plaatsen.

DE STAYER (1986) van Bennie Roeters
‘De Stayer’ gaat over twee mensen die elkaar ontmoeten in café en aan een korte liefdesaffaire beginnen. De Stayer is een miniatuur en geeft een beeld van Holland als een land omringd door woeste wateren met binnen zijn dijken tegen de wind in fietsende mensen – geobsedeerd door gevoelens van naastenliefde. Een land dat je kan liefhebben, maar waar je ook om moet lachen.

Eerder waren de films DE SCHOORSTEENVEGER (1987) van Ron Termaat, SCHRÖDINGERSKAT (1990) van Paolo Pistolesi, DE KASTANJEBOOM EN DE RIVIER (2010) van Marieke van der Sloot en MATCH (2003) en SHELLS (2007) van Jef Nassenstein toegevoegd aan het Vimeo-kanaal van SNG Film.

Dvd’s LEONIE, actrice en spionne & Snelweg NL nu verkrijgbaar

De dvd’s van zowel Snelweg NL (2019) van Ben van Lieshout en Leonie, actrice en spionne (2020) van Annette Apon zijn nu verkrijgbaar en te bestellen in de webshop van SNG Film. De Dvd’s kosten €15 per stuk.
Leonie, actrice en spionne werd in februari van dit jaar uitgebracht in de Nederlandse filmtheaters. De film is daarom ook (tot 24 juni) te zien op online screening platform Picl voor het bedrag van €8,50.

logline Snelweg NL:
SNELWEG NL is een poëtische en schurende roadmovie over de intrigerende en fascinerende wereld op en aan de snelweg. Een cinematografische ode aan de alsmaar groeiende snelweginfrastructuur in Nederland. Of toch een aanklacht tegen een allesoverheersende woekering?

logline Leonie, actrice en spionne:
Een film over Leonie Brandt, een actrice die in de jaren dertig en veertig haar talent gebruikte om een briljante dubbelspionne te worden en na de oorlog een onontwarbaar web van intriges en mysteries wist te weven.