Theateruitbreng Kala azar vanaf 20 augustus 2020

De speelfilm Kala azar van Janis Rafa wordt vanaf donderdag 20 augustus door filmdistributeur Gusto Entertainment uitgebracht in de Nederlandse filmtheaters.

De wereldpremière van Kala azar vond plaats op het International Film Festival Rotterdam in het begin van het jaar. De film was geselecteerd voor de Tiger Competition en won de prijs voor beste film van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten.

De film is tot stand gekomen in coproductie met de in Athene gevestigde Heretic en is tot stand gekomen in het kader van De Verbeelding, een samenwerkingsproject tussen het Nederlands Filmfonds en Mondriaan Fonds. De film heeft verder steun gekregen van Greek Film Center, ERT S.A., Amsterdams Fonds voor de Kunst en Abraham Tuschinskifonds.

Kala azar wordt in de volgende filmtheaters vertoond: Continue…

Projecten in productie en ontwikkeling

Momenteel zijn er verschillende projecten, zowel documentaire als speelfilm, in productie of ontwikkeling. De opnames voor LANG LEVE DE KONING (werktitel) van Kees-Jan Husselman zijn sinds kort weer opgestart, nu er een werkbaar Covid-19 filmprotocol is. LANG LEVE DE KONING is een documentaire voor HUMAN die zich afspeelt binnen de Ghanese immigrantengemeenschap van Amsterdam Zuidoost: de gekozen Ashanti koning van Nederland Nana Nyanin moet zijn positie beschermen tegen de opkomst van koningin Nana Ama Serwaah die benoemd is door de opperkoning in Ghana en een veel traditionalistischer beleid voert.

Laura Hermanides heeft voor haar project WITTEFLITS subsidie voor ontwikkeling gekregen van het Filmfonds in het kader van New Screen low budget.
Logline: Na een psychiatrisch circuit van twintig jaar, wordt er voor René een datum geprikt voor zijn zo verlangde menswaardig einde. Lukt het zijn ouders om hem definitief los te laten als de ultieme uiting van hun liefde?

WASTED BEAUTY van Lex Reitsma gaat een film worden over de portretten van fotograaf Koos Breukel. De documentaire wordt gemaakt voor Close Up van AVROTROS, met steun van CoBO, Fonds 21 en het Pictoright Fonds.
Logline: Koos Breukel, door collega-fotograaf Rineke Dijkstra ooit de beste portretfotograaf van Nederland genoemd, weet zijn modellen voor de camera uit de dagen en diep tot hen door te dringen. Dat leidt tot intrigerende portretten die nieuwsgierig maken naar de geportretteerde. Koos zoekt in ieder portret zichzelf. Het fotograferen voor hem heeft alles te maken met het verwerken van een trauma.

Films in hun geheel te zien op Vimeo

SNG Film is bezig om haar rijke archief te digitaliseren. Omdat wij vinden dat deze films gezien moeten worden zijn meerdere films in hun geheel nu beschikbaar gemaakt via het Vimeo-kanaal van SNG Film.

Recente aanwinsten:
LIEVE (1991) van Derk Visser
De film gaat over het verwerken van verlies. We beleven de wereld door de ogen van het zevenjarige meisje Lieve. Ze woont bij de bossen, trekt er vaak alleen op uit en heeft een manier gevonden om de wereld in een rooskleuriger fantasie-perspectief te plaatsen.

DE STAYER (1986) van Bennie Roeters
‘De Stayer’ gaat over twee mensen die elkaar ontmoeten in café en aan een korte liefdesaffaire beginnen. De Stayer is een miniatuur en geeft een beeld van Holland als een land omringd door woeste wateren met binnen zijn dijken tegen de wind in fietsende mensen – geobsedeerd door gevoelens van naastenliefde. Een land dat je kan liefhebben, maar waar je ook om moet lachen.

Eerder waren de films DE SCHOORSTEENVEGER (1987) van Ron Termaat, SCHRÖDINGERSKAT (1990) van Paolo Pistolesi, DE KASTANJEBOOM EN DE RIVIER (2010) van Marieke van der Sloot en MATCH (2003) en SHELLS (2007) van Jef Nassenstein toegevoegd aan het Vimeo-kanaal van SNG Film.

Dvd’s LEONIE, actrice en spionne & Snelweg NL nu verkrijgbaar

De dvd’s van zowel Snelweg NL (2019) van Ben van Lieshout en Leonie, actrice en spionne (2020) van Annette Apon zijn nu verkrijgbaar en te bestellen in de webshop van SNG Film. De Dvd’s kosten €15 per stuk.
Leonie, actrice en spionne werd in februari van dit jaar uitgebracht in de Nederlandse filmtheaters. De film is daarom ook (tot 24 juni) te zien op online screening platform Picl voor het bedrag van €8,50.

logline Snelweg NL:
SNELWEG NL is een poëtische en schurende roadmovie over de intrigerende en fascinerende wereld op en aan de snelweg. Een cinematografische ode aan de alsmaar groeiende snelweginfrastructuur in Nederland. Of toch een aanklacht tegen een allesoverheersende woekering?

logline Leonie, actrice en spionne:
Een film over Leonie Brandt, een actrice die in de jaren dertig en veertig haar talent gebruikte om een briljante dubbelspionne te worden en na de oorlog een onontwarbaar web van intriges en mysteries wist te weven.

Uitzending LEONIE actrice en spionne op 27 juni

De televisieversie van LEONIE actrice en spionne van Annette Apon wordt op zaterdag 27 juni rond 23.05 uur uitgezonden op NPO2. Te zien in het kunstprogramma van de NTR ‘Het Uur van de Wolf‘. De herhaling van de film is op vrijdag 24 juli om 13.45 uur.

De wereldpremière van de LEONIE actrice en spionne vond plaats op het International Film Festival Rotterdam in het begin van het jaar. De film is tot stand gekomen in coproductie met NTR en in samenwerking met EYE Filmmuseum, en met steun van het Nederlands Filmfonds, CoBo, Cinecrowd crowdfunders en Amsterdams Fonds voor de Kunst.

SNG Film jubileumboek: Onmogelijke Films

Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van SNG Film is er een boek gemaakt. Dit jubileumboek met de titel Onmogelijke Films werd op 17 oktober 2019 gepresenteerd tijdens een feestelijke avond in EYE Filmmuseum.

In het boek zijn alle 80+ gemaakte films terug te vinden die in die 40 jaar geproduceerd zijn. Ook worden er herinneringen opgehaald aan het ontstaan van Studio Nieuwe Gronden / SNG Film. Er staan ook essays in, interviews met makers, tientallen foto’s en heel veel meer.

Het boek Onmogelijke Films is geselecteerd voor de long list voor de Louis Hartlooperprijs. Het is te koop bij SNG Film en te bestellen bij de boekhandel.

Uitzending tv-versie TANZANIA TRANSIT

De verkorte tv-versie van TANZANIA TRANSIT van Jeroen van Velzen is op 27 februari uitgezonden op NPO2. De film kan online teruggekeken worden op NPOStart.

De Dvd van de lange versie is verkrijgbaar en kan besteld worden via SNG Film.
Via het online streamingplatform Cinetree is deze versie ook te zien tot 11 september 2020.

In 2018 heeft TANZANIA TRANSIT op het Tribeca Film Festival in New York de prijs voor Best Cinematography gewonnen voor documentaire film. De jury van Tribeca roemt het camerawerk van Niels van Koevorden. De wereldpremière vond plaats op Tribeca waar de film was geselecteerd voor de documentaire competitie.

In de Nederlandse filmtheaters is de film uitgebracht door Mokum Filmdistributie. De film is een coproductie van SNG Film met EO / IKONdocs.

4 films op IFFR Unleashed

Het International Film Festival Rotterdam heeft recentelijk haar eigen online VOD platform gelanceerd: IFFR Unleashed. Men kan de afzonderlijke films bekijken die eerder op het festival te zien zijn geweest of een maandelijks of jaarlijks abonnement nemen. Zo ook 4 films geproduceerd door SNG Film.

Het betreft de films After the Tone, Ik wil gelukkig zijn, Wavumba en Winterstilte.
De films staan nu live op het platform (zie onderstaande links).

https://www.iffrunleashed.com/film/after-the-tone
https://www.iffrunleashed.com/film/ik-wil-gelukkig-zijn
https://www.iffrunleashed.com/film/wavumba
https://www.iffrunleashed.com/film/winterstilte