DE STAND VAN HET GRAS - Rashel van der Schaaf

DE STAND VAN HET GRAS

Jaartal:
2022

Lengte:
25 minuten

 

Logline:

In De Stand van het Gras kijken we door de ogen van een egel en een ekster naar de strijd die Nederlanders aan gaan met het gras van hun gazon; en daarmee indirect de strijd met de natuur. Valt deze natuur te temmen en wat levert dat uiteindelijk op?

 

Synopsis:

De Stand van het Gras laat zien hoe mensen controle over hun natuurlijke omgeving willen hebben. Bijvoorbeeld over hun gazon. De menselijke drang wordt in beeld gebracht door de ogen van bekende tuinbewoners, zoals een ekster, een slak en een egel. De ekster observeert de mensen vanuit een boom of een ander hoog standpunt. Soms waagt hij zich op de grond. De egel blijft altijd laag. Af en toe komt hij op een onderzoekende manier dicht bij de mensen en hun apparatuur.

Sommige gazons zijn groot, andere weer klein. We zien een aantal alledaagse mensen die in het hoogseizoen vaak elke dag bezig zijn met het onderhouden en perfectioneren van hun grasveld. Ze worden in deze film niet geïnterviewd, maar we vangen flarden van hun gesprekken op, soms vanuit het perspectief van de ekster en soms vanuit de egel. Een vrouw besproeit neuriënd haar gras met een tuindouche, een man steekt nauwgezet de paardenbloemen uit. Een grasmaaier wordt teruggebracht na zijn jaarlijkse onderhoudsbeurt, en de robotmaaier heeft last van een kapotte draad. Er wordt opgetreden tegen mos en madeliefjes. En om molshopen te voorkomen worden er klemmen gezet. Een perfect grasveld ontstaat niet vanzelf.

De mogelijkheden om een grasveld goed te onderhouden lijken oneindig en de vastberadenheid van de mens om de natuur naar zijn hand te zetten eveneens. Deze obsessie met controle en perfectie levert absurde situaties op. Wat is het eind van deze strijd? Wat voor bedreiging vormt dit voor de dieren die in een tuin leven? En wat betekent het uiteindelijk voor ons zelf?

 

Credits:

met medewerking van

Martin Blees – Guido Blees – Henk Bouma

Jane de la Fosse -Remond Grimbergen
Rick Jonneneel – Peter van de Laar

Nathan Lauwers – Quint van Leeuwe
Eugenie van der Linden – Hendrik Eduard Mes
Anja Schutter – Richard van der Sluis – Mees Stoop

Rob Striecker – Arjan Stuijk – Dick Veel – Jaro Wester

 

scenario & regie: Rashel van der Schaaf

camera: Marit Daams

drone: Jan Wich

geluid: Tim Marsman, Sofie van der Meer

productie: Dobber Bolhuis, Jasja Arian

montage: Wiesje van Amstel

geluidsontwerp: Burak Öztaş

mixage: Jos van Galen

muziek: Jeremy van der Waard

beeldafwerking: Loods Lux & Lumen

grading: Ruud de Bruyn

 

met dank aan: Theo Berkhout – Ellen Bouma, Jaap Mar Diemel – Dorien Haan, Kroos en Stichting Egelopvang Haarlem,  Ria de Ridder – Jan van der Schaaf, Sharice van der Schaaf – Moira Schiffer, Marinus Schiffer – Talitha Schiffer, Bea Visser

 

verzekering: We Insure

boekhouding: Maria Koevoets

 

productie AVROTROS: José Schraauwers

redactie AVROTROS: Syrine Krabman

eindredactie AVROTROS: Jessica Raspe

 

producent: Digna Sinke

 

deze film is tot stand gekomen in het kader van Teledoc Campus

met steun van AVROTROS, Nederlands Filmfonds, NPO, NPO-fonds, CoBO

 

© 2022 SNG Film & AVROTROS