Wavumba, zij die naar vis ruiken - Jeroen van Velzen

WAVUMBA

Jaartal:
2012
Lengte:
59 minuten (televisieversie) & 80 minuten (theaterversie)

Tagline:
Oude visser in Kenia wil nog een haai vangen

Logline:
Op zoek naar de realiteit achter de herinneringen die de filmmaker heeft aan zijn jeugd in Kenia, laat hij zich door een oude visser opnieuw meevoeren naar een wereld waar fantasie, dromen, geloof en werkelijkheid zich niet van elkaar laten onderscheiden.

Synopsis:
Toen ik als kind in Kenia woonde was ik heel ontvankelijk voor de verhalen over haaien en zeegeesten die een oude visser me vertelde. Naarmate ik ouder werd, verdween mijn geloof in bovenaardse krachten, maar iets in mij bleef verlangen naar die onbevangen manier waarop ik vroeger in het leven stond en naar de magie die alles kleur gaf.

Daarom wilde ik terug naar het land waar ik opgroeide. Op het koraaleiland Wasini ontmoette ik Masoud, en zijn vaste hulp Juma. Masoud is een oude visser die nog steeds hoopt een grote haai te vangen, zoals hem dat ook lukte toen hij jong was. Hoe lang Masoud ook zonder vangst blijft, elke dag gelooft hij oprecht dat het hem de volgende dag kan overkomen.
Masoud zegt dat hij zich sterker dan ooit voelt, maar zijn leeftijd begint hem kwetsbaar te maken. Bovendien staat het regenseizoen voor de deur zodat het maanden lang onmogelijk is om de diepzee op te gaan. Zal dit het laatste jaar zijn dat Masoud een kans heeft om de grote haai te vangen? We volgen hem en Juma op hun tochten. Daar tussendoor zijn verhalen van vroeger gevlochten. Oude mensen vertellen over een bijna verdwenen magische wereld van zeegeesten, bedreigingen en mythische oude vissers.

Op onze laatste dag samen laat Masoud me het heilige eiland Mpunguti zien, de plek waar zijn voorouders begraven liggen. Daar realiseer ik me dat de magie van deze wereld zit in de eenvoud ervan. Een wereld waarin Masoud, zoals generaties voor hem, jacht maakt op het onmogelijke in alle rust, en met vertrouwen in zijn eigen kunnen.

(tekst: Jeroen van Velzen)

Cast:
nvt

Crew:
regie: Jeroen van Velzen
scenario: Jeroen van Velzen i.s.m. Sara Kee
camera: Lennart Verstegen
geluid: Robil Rahantoeknam
montage: Stefan Kamp
geluidsontwerp: Boon & Booy
postproductie beeld: Loods Lux en Lumen
productieleider Kenia: Sara Kee
producent: Digna Sinke

de film is een coproductie van SNG Film met de Boeddhistische Omroep Stichting

tot stand gekomen met steun van:
Nederlands Fonds voor de Film
CoBO-fonds
Mediafonds

Filmprijs:
Tribeca Film Festival, New York 2012: Best New Documentary Director Award
Festival International du Film Insulaire, île de Groix 2013: Coup de coeur
International Documentary Film Festival Flahertiana, Perm 2013: Silver Nanook Award for “Original Artistic Solution”
Sichuan TV Festival 2014: Golden Panda Awards for Documentary: Certificate for Best Photography