Wavumba - Jeroen van Velzen

WAVUMBA: DVD Nederlands en Swahili gesproken / Nederlands ondertiteld
uitgegeven door Mokum Filmdistributie, 80 minuten plus extra’s

Toen ik als kind in Kenia woonde was ik heel ontvankelijk voor de verhalen over haaien en zeegeesten die een oude visser me vertelde. Naarmate ik ouder werd, verdween mijn geloof in bovenaardse krachten, maar iets in mij bleef verlangen naar die onbevangen manier waarop ik vroeger in het leven stond en naar de magie die alles kleur gaf.
Daarom wilde ik terug naar het land waar ik opgroeide. Op het eiland van de Wavumba (“zij die naar vis ruiken”) ontmoette ik Masoud, en zijn vaste hulp Juma. Masoud is een oude visser die nog steeds hoopt een grote haai te vangen. Zal dit het laatste jaar zijn dat Masoud een kans heeft om de haai te vangen? We volgen hem en Juma op hun tochten. Daar tussendoor zijn verhalen van vroeger gevlochten. Oude mensen vertellen over een bijna verdwenen magische wereld van zeegeesten, bedreigingen en mythische oude vissers.
Op onze laatste dag samen laat Masoud me het heilige eiland Mpunguti zien, de plek waar zijn voorouders begraven liggen. Daar realiseer ik me dat de magie van deze wereld zit in de eenvoud ervan. Een wereld waarin Masoud, zoals generaties voor hem, jacht maakt op het onmogelijke in alle rust, en met vertrouwen in zijn eigen kunnen. (tekst: Jeroen van Velzen)

te bestellen bij https://mokumfilm.nl/dvd/wavumba/
(prijs € 9,95 in Nederland inclusief verzendkosten)