Shells - Jef Nassenstein

SHELLS

Jaartal:
2007
Lengte:
10 minuten

Tagline:
In een labyrintische wereld proberen wezentjes met een schelp als hoofd te overleven.

Logline:
In een onmetelijk architectonisch universum gaat een figuurtje, opgebouwd uit boutjes en moertjes, met een schelp als hoofd, een geheimzinnige kristallen bol achterna.

Synopsis:
In een grote ruimte begrensd door spiegelende koperkleurige wanden sluipt een metalen figuurtje rond, met een lege schelp als hoofd. Het figuurtje beweegt zich soepel als een viervoetig dier. Onderzoekend tikt hij op gelijkvormige schelpen die op de grond liggen. Sommige schelpen klinken hol. Eén schelp geeft een ander geluid. Het figuurtje tikt nog een keer. De schelp opent zich en een kristallen bol komt tevoorschijn. De bol ontwijkt de voorzichtig tastende handen van het figuurtje en stijgt op. Het figuurtje volgt de bol. Hij komt in een onmetelijke ruimte waar ladders, plankieren en touwen een weg naar boven bieden. Hij bestijgt een zwevende ladder en bereikt de bol, die op een steigerplank lijkt uit te rusten. Snel zweeft de bol tussen de sporten van een volgende ladder door. Het figuurtje klimt verder. De wind zuigt de bol omhoog naar een koepel boven in de ruimte. Daar wacht een vrouwenfiguurtje in een dun doorzichtig jurkje de bol op. Ook zij heeft een schelp als hoofd, maar haar schelp is niet leeg: er zit eenzelfde kristallen bol in als waar het figuurtje naar op zoek is. De opgestegen bol nestelt zich onder haar jurkje. Het andere figuurtje is inmiddels bijna op de top van de ladder. We weten nu dat het een mannetje is. Het vrouwenfiguurtje loopt naar een andere koepel. Daarin bevindt zich een zeshoekig bassin. Ze laat zich langzaam in het water zakken. Ze lijkt zwanger. De voetstappen van het andere figuurtje komen dichterbij. Zijn handen trekken de bol scheurend onder haar jurk vandaan. Het vrouwenfiguurtje richt zich op uit het water.
Ze maakt het andere figuurtje duidelijk dat de bol in zijn schelpenhoofd moet. Dat lukt hem niet zonder haar hulp. Langzaam en wat onzeker komt hij overeind. Hij is zich bewust dat hij rechtop kan staan. Hij kijkt haar aan en ze legt teder haar metalen hand op zijn schouder.
We zien het water, tijd verstrijkt. De beide figuurtjes zitten naast elkaar met tussen hen in een kleuterfiguurtje. Een gelukkig tafereel. Het vrouwenfiguurtje pakt het kleintje op en laat hem los boven het water. Het kleintje zinkt de diepte in. Het kleine figuurtje probeert met onbeholpen zwembewegingen richting te vinden in de onmetelijke ruimte. Uiteindelijk landt hij op een harde grond en vindt er een schelp die daar temidden van vele andere schelpen ligt. Het kleintje tikt behoedzaam tegen de schelp.

Cast:
nvt

Crew:
scenario, regie, animatie, geluid: Jef Nassenstein
productie: Digna Sinke

de film is tot stand gekomen met steun van:
Nederlands Fonds voor de Film