Parfait amour - Jean van de Velde

PARFAIT AMOUR

Jaartal:
1984
Lengte:
95 minuten

Tagline:
Een poëtische thriller rond het thema geheugenverlies.

Logline:
Pavel Mosz, een Tjechische vluchteling, is bij een auto-ongeluk zijn geheugen kwijtgeraakt. Wanneer hij zijn leven weer wil oppakken, wordt hij door zijn zogenaamde vrienden onder druk gezet om een landgenoot te vermoorden.

Synopsis:
Door een auto-ongeluk lijdt de 60-jarige Tsjechische vluchteling Pavel Mosz aan geheugenverlies. Na een kort verblijf in het ziekenhuis keert hij terug naar de plaats waar hij sinds zijn vlucht uit Oost-Europa woont, een vervallen middelgrote westerse industriestad. Met zijn koffer komt Pavel op het station aan. Daar wordt hij opgewacht door Guido Vercauteren, een autosloper die beweert dat Pavel zijn vriend is. De vriendelijk ogende Guido brengt hem naar zijn woning. Ook maakt Pavel kennis met zijn vriendin Maddy, een vrouw die niet kan praten.
Pavel voelt zich verdwaald in een wereld die voor hem vreemd en nieuw is en hij verwondert zich over de verschillende vrienden die een rol in zijn leven hebben gespeeld.
Dan ontdekt hij dat hij tijdens het auto-ongeluk iemand heeft doodgereden. Hij weet zich niets meer van het ongeval te herinneren, maar voelt zich wel schuldig.
Pavel ontvangt anonieme telefoontjes en er vindt een ontmoeting plaats in een café met een man die zich als Rudy voorstelt. Het wordt hem duidelijk gemaakt dat zijn auto-ongeluk niet zomaar een ongeluk was. De man die hij overreden heeft was een dissidente schrijver van eveneens Tsjechische komaf: Viktor Hajek. Rudy geeft Pavel een envelop met tienduizend dollar.
Pavel lijdt onder zijn schuldgevoelens en krijgt steeds meer beelden uit zijn verleden terug. In Tsjechoslowakije was hij een verboden dichter. Hij was er wanhopig en dreigde met zijn 3-jarig dochtertje in zijn armen van het dak van het gerechtsgebouw te springen. Uiteindelijk koos hij ervoor om naar het Westen te vluchten, maar hij moest zijn dochtertje achterlaten.
Rudy geeft Pavel opdracht voor een nieuwe moord. Gregor von Sachsendorf, een oude jeugdvriend van Pavel, die ook in het Westen is komen wonen. Pavel wil het niet doen en roept: ‘Jullie zijn Pavel Mosz, niet ik!’ Hij vlucht samen met Maddy naar een plek aan de kust, maar Rudy weet hem hier te vinden. Dan maakt hij een afspraak met Von Sachsendorf.

Cast:
Joss Flühr (Psychiater)
Jaap Hoogstra (Gregor Von Sachsendorf)
Leen Jongewaard (Jaromir)
Piet Kamerman (Guido Vercauteren)
Joop van Leeuwen (Viktor Hajek)
Johan Leysen (Daniel Brezinski)
Onno Molenkamp (Pavel Mosz)
Peter Tuinman ( Rudy)
Guusje van Tilborgh (Maddy)
Hans Veerman (Man bij projector)
Jan de Vries (Barkeeper)
Helmert Woudenberg (Lucien van Calster)

Crew:
regie: Jean van de Velde
scenario: Natasa Hanusova
camera: Jules van den Steenhoven
licht: Hans Burghard
geluid: Otto Horsch, Erik Langhout
decor en rekwisieten: Hemmo Sportel
kleding: Maria Dumas
montage: Edgar Burcksen
muziek: Johanna d’Armagnac
mixage: Ron Haanschoten
laboratorium: Cineco
productieleiding: Dirk Schreiner
uitvoerend producent: René Scholten (Studio Nieuwe Gronden)

Parfait Amour is een productie van De Eerste Amsterdamse Filmassociatie van 1980
in samenwerking met Eurocentra Film en TROS-televisie

tot stand gekomen met steun van:
Ministerie van WVC