My long distance friend - Carina Molier i.s.m. Maria Mok

MY LONG DISTANCE FRIEND

Jaartal:
2011
Lengte:
52 minuten (televisieversie) & 73 minuten (theaterversie)

Tagline:
Persoonlijke documentaire over ontheemding en globalisering naar aanleiding van vriendschap met jonge vrouw uit Zimbabwe.

Logline:
Regisseur Carina Molier volgt de Zimbabwaanse OG in haar queeste naar hereniging met haar dochter. Gaandeweg ziet de filmmaakster haar eigen leven gespiegeld in het leven van deze nomadische avonturierster. Een film over ontheemding, en over het zoeken naar verbondenheid in een steeds complexer wordende wereld.

Synopsis:
In My Long Distance Friend portretteert filmmaakster Carina Molier de mooie jonge Zimbabwaanse OG die sinds haar 9de alleen door Europa zwerft. Ze ontmoet OG op een feest in Amsterdam en raakt steeds meer betrokken bij haar leven.
OG is een overlever, gewend om de wereld naar haar hand te zetten. Als een vamp beweegt ze zich van club naar party, van Wenen naar Monaco, naar Bangkok en terug. De film volgt OG in haar hectische bestaan. Zo ontmoeten we ook de verschillende mannen in haar leven.
Maar tegelijkertijd lijkt zij eenzaam en ontheemd en op zoek naar een manier om de leegte op te vullen. Het verlangen naar haar dochter, die ze als baby bij haar moeder in Zimbabwe heeft achtergelaten, gaat haar gedachten steeds meer beheersen.
De rusteloosheid van OG doet Carina denken aan haar vader die voor zijn werk de hele wereld afreisde. De vele hotelkamers waar hij verbleef zijn niet anders dan de hotelkamers van OG. Als Carina’s vader overlijdt, ontdekt zij in het verlaten ouderlijk huis de duizenden dia’s en films die haar vader maakte tijdens zijn reizen over de wereld.
Uiteindelijk gaan we met OG naar Zimbabwe. OG haat het land waar angst en dreigende politieke onlusten het dagelijks leven bepalen. Hier zal duidelijk worden of ze haar dochter daadwerkelijk mee terug naar Europa kan nemen, en of het haar lukt om haar leven een andere wending kan geven.
Als het huis waar Carina haar jeugd heeft doorgebracht gesloopt wordt om plaats te maken voor iets nieuws beseft Carina dat de ontheemding die zij dacht te zien in OG’s leven uiteindelijk dichterbij ligt dan zij aanvankelijk vermoedde.
My long distance friend is een film over ontheemding, over het zoeken naar verbondenheid. Een film over een complexe wereld met toenemende mogelijkheden, maar ook over de keerzijde daarvan, het gevaar. Het gevaar om richting te verliezen, om een solide basis te verliezen van waaruit we kunnen opereren en de wereld tegemoet treden.

Cast:
nvt

Crew:
scenario & regie: Carina Molier i.s.m. Maria Mok
camera: Daniël Bouquet, Steffie Phlippen, Marc Homs, Bifo, Martijn van Broekhuizen, Carina Molier, Maria Mok
geluid: Maria Mok
montage: Axel Skovdal Roelofs, Danniel Danniel
geluidsnabewerking: Tom Bijnen – SoundAdventure
postproductie beeld: Cinemeta digital
muziek: Henk Bakker
producent: Digna Sinke

de film is een coproductie van SNG Film met IKON televisie

tot stand gekomen met steun van:
CoBO-fonds
SNS Reaal fonds
Nederlands Fonds voor de Film