Mara - Angela Linders

MARA

Jaartal:
1985
Lengte:
57 minuten

Tagline:
Experimentele film over Nederlandse vrouw die Portugese vriendin bezoekt.

Logline:
Mara, een Nederlandse vrouw, gaat naar Portugal om haar vriendin Louisa te bezoeken. Als ze haar niet thuis treft, brengt ze een aantal dagen door in een verlaten landhuis aan zee.

Synopsis:
Het thema van de film is verlangen en passie, en de onmogelijkheid om het verleden opnieuw te beleven in de toekomst: een relatie kan niet overgedaan worden.
Mara is Nederlands. Zij reist naar Portugal om Louisa te bezoeken, een Portugese vrouw die zij heeft ontmoet in Amsterdam. Wanneer zij in het kleine kustplaatje aankomt is Louisa niet thuis. Mara onderzoekt de omgeving en ontdekt een groot verlaten landhuis aan zee. Wanneer Louisa ’s avonds nog niet thuis is, brengt Mara de nacht door in dit verlaten huis. De volgende dag probeert zij opnieuw contact te krijgen met Louisa: tevergeefs. Alleen in een ander land en geconfronteerd met een andere cultuur, is zij op zichzelf aangewezen. In droomsequenties en flashbacks probeert zij haar herinneringen, gevoelens en verwachtingen te ordenen. Vooral visueel verbeeld, beïnvloedt deze andere wereld haar gedachten en haar emotionele ervaring. Zij uit haar gevoelens voor Louisa door berichten gericht aan haar op een cassetterecorder in te spreken.

Wanneer zij Louisa plotseling van een afstand ziet, omringd door vrienden, realiseert Mara zich hoe zij hun relatie heeft geïdealiseerd. Bang om haar droom te verliezen, stelt zij een confrontatie uit en trekt zich terug. Mara probeert aan de situatie te ontsnappen door naar Lissabon te gaan, maar ten slotte besluit zij de werkelijkheid onder ogen te zien en Louisa te ontmoeten.
Wanneer zij terugkeert in het kustplaatsje, is de ontmoeting tussen beide vrouwen erg kort. Louisa is opgeroepen door het ziekenhuis waar zij werkt als dokter en staat op het punt naar Lissabon te vertrekken met de taxi. Mara blijft achter met de sleutels van het huis. Zij is alleen maar voelt zich sterker.

Cast:
Marijke Beversluis (Mara)
São José Lapa (Louisa)

Crew:
script & regie: Angela Linders
camera: Goert Giltaij
licht: Eugène van den Bosch
geluid: Otto Horsch
art direction: Hemmo Sportel
kleding: Patricia Lim
montage: Jan Wouter van Reijen
mixage: Ron Haanschoten
laboratorium: Cineco
muziek: Amilcar Vasques Dias
productie manager: Conny Brak
producent: René Scholten

de film is tot stand gekomen met steun van:
Fonds voor de Nederlandse Film

Filmprijs:
Figueira da Foz 1985: Speciale Juryprijs