Kroniek van een moderne koning - Kees-Jan Husselman

KRONIEK VAN EEN MODERNE KONING

Jaartal:
2022
Lengte:
50:30 minuten

Logline:
Binnen de Ghanese immigrantengemeenschap van Amsterdam ontspint zich een machtsspel: de Ashanti koning van Nederland, Nana Nyanin, benoemd door de Ghanese gemeenschap in Nederland, moet zijn positie beschermen tegen de opkomst van een zeer traditionalistische koningin uit Ghana.

Synopsis:
In de buitenwijken van Amsterdam heeft de omvangrijke gemeenschap van Ghanese Ashanti’s Nana Nyanin benoemd als koning om in Nederland hun volk te verbinden en te vertegenwoordigen. Een raad van ouderen heeft hem in 2016 voor deze positie voorgedragen omdat hij zich sterk voor zijn gemeenschap inzet. Nana Nyanin is een voorbeeld van een succesvolle Ghanees in Nederland. Hij spreekt Nederlands en Engels en heeft voor Ghanese begrippen een goede baan. Voor veel mensen in deze kwetsbare immigrantengemeenschap is hij een steun en toeverlaat.

Iedere maand komt de Ashanti gemeenschap samen in de woning van Nana Nyanin. Zijn bescheiden appartement in Bullewijk wordt ‘het paleis’ genoemd. Koning Nana Nyanin heeft hier een bijna goddelijke status en hij vormt een brug tussen zijn volk en de Nederlandse maatschappij. Hij organiseert evenementen ter ere van Ashanti feestdagen en draagt uit hoe men volgens tradities moet leven. Maar hij wil zijn volk ook bewust maken van hoe in Nederland een goed bestaan opgebouwd kan worden. De extreme kanten van de Ashanti cultuur passen daar volgens hem niet bij. Hij is zeer christelijk. Het sterke geloof in de geestenwereld en bijbehorende rituelen heeft hij losgelaten

Maar niet alle Ashanti’s in Nederland volgen Nana Nyanin. Zijn positie wordt bedreigd door Nana Ama Serwaah, een keiharde traditionaliste, die door de opperkoning in Ghana tot koningin van Nederland is benoemd. De opperkoning, de Asantehene, is de hoogste autoriteit binnen deze cultuur. Nana Ama Serwaah heeft zijn brief als bewijs. Zij gelooft heilig in de spirituele Ashanti mythes, die onlosmakelijk verbonden zijn met het koningschap. Haar vader heeft een belangrijke positie bekleed in het Ashanti rijk. Nana Ama Serwaah spreekt geen Nederlands of Engels en heeft geen baan. Maar voor de traditionalistische Ghanezen hier is dat niet van belang. Volgens de regels van hun stam is zij de rechtmatige leider.

In deze observerende documentaire zien we hoe een besloten immigrantengemeenschap steun en verbondenheid zoekt in oude tradities. We worden onderdeel van grootse evenementen waarin hun cultuur met veel theatraal spektakel wordt gevierd. De intense belevingen van eeuwenoude dansen, muziek, zang en spiritualiteit worden voelbaar. Maar we ervaren ook het enorme contrast met de verstedelijkte, westerse omgeving waar ze zich toe moeten verhouden. En we zien hoe deze twee leiders op hun eigen manier proberen hun positie binnen hun gemeenschap te versterken.

Credits:
Met speciale dank aan koning Nana Kwasi Nyanin Ayebiafo, koningin Nana Ama Serwaah Nyarko

scenario & regie: Kees-Jan Husselman
camera: Jorne Tielemans, Jan Wich
camera Ghana: Twumosi Richmond, Derrick Bosiako
geluid: Sam Huisman, Sander Schreuders
productieleiding: Hugo Naber
montage: Patrick Minks
geluidsontwerp /mixage: Sam Huisman
muziek: Merlijn Angad Gaur
vertaling: Harry Pallemans, David Djani
beeldafwerking: Loods Lux & Lumen
grading: Petro van Leeuwen

met dank aan
Asanteman Royals of Netherlands, Ohene Agyekum, Nana Ama Yeboaah, Alle aanwezigen op de Akwasidee, Grand durbar, benoeming en bekroning, Esther Onyina, Obaapanin Martha Twumasi, Nana Amakye, Nana Akosua Afriyie, Nana Tuo, Mamponteng hene Nana Saase Ayeboafo II, Ambassadrice H.E. Ms. Sophia Horner-Sam, Osofu Teacher Owusu, God’s restoration International Ministry, Reverend Agyei Adomako, Charity’s House, Ds. Emmanuel Koney, De bezoekers en medewerkers van Akwaaba Zorgcentrum, Asanteman Traditional Council of Holland, George Owuso, Nana Kwaku Agyeman, Prince Robert Mensah, Mary Asiedu Nyarko, Joana Asiedu Nyarko, Emmanuel Kofi Asiedu Nyarko, Nana Antwi Bosiako, Nana Agyenim Boateng, Nana Ama Achiaa Kontire hemaa, Mr. Phillip Okyere Secretary, Nana Obuoba Kwarten Amanin, Asantehene Otunfuo Osei Tutu II, Asantehemaa Nana Konadu Yiadom III, Edwin Verstegen, Madeleen Husselman, Ruut Tinholt, Hans Husselman, Kees Buitelaar, Dymme Plomp, Meike Statema, Jeroen van Velzen, Tom Fassaert, Marjoleine Boonstra, Veronica Nimo Kyerewaa, Gloria Kwaning

eindredactie: Kees Vlaanderen
producent: Digna Sinke

De ontwikkeling van deze film is tot stand gekomen in de IDFAcademy & NPO-fonds Workshop

Deze film is geproduceerd door SNG Film in coproductie met Human en met steun van NPO-fonds.