Hoogtijdagen - Ben van Lieshout

HOOGTIJDAGEN
portret van een gehavend gebied

Jaartal:
2020
Lengte:
91 minuten

Logline:
De idealistische intenties waarmee vanaf het begin van de Russische revolutie het Kola schiereiland is ontgonnen hebben diepe sporen nagelaten in het landschap en in de geest van mensen.

Synopsis:
Het Kola schiereiland, in het noordwesten van Rusland, boven de poolcirkel, werd na de Revolutie van 1917 gaandeweg ontwikkeld en ontgonnen, vanwege zijn rijke bodemschatten. Er ontstonden nederzettingen en kleine steden, vernoemd naar de grondstof die er werd gedolven: Apatite, Nikel, Titan.
Aangetrokken door het onbekende bleven vanuit de hele Sovjet Unie geologen en mijnbouwingenieurs naar het Hoge Noorden komen, geïnspireerd door avontuurlijke dromen over maagdelijk land en de idealen van een toekomstig utopia. De ontwikkeling van de regio liep parallel met de geschiedenis van het communisme. En vormt daarmee een blauwdruk van de esthetiek, de idealen en de nagestreefde manier van leven tijdens het Sovjet systeem.
Moermansk werd van een gehucht met een handvol houten huizen, de hoofdstad van de Arctic. Door de strategische ligging aan de Barents Zee met de bases van de noordelijke vloot en de atoomonderzeeërs is het schiereiland zwaar gemilitariseerd.
De film vertelt over de hoogtijdagen van de oude, optimistische generatie en hun gefnuikte idealen; vertelt over een gebied dat zwaar te lijden heeft onder de mijnbouwindustrie en over een jonge generatie die vooral weg wil. In het verval vindt de film ook schoonheid en relativering, en tekenen van veerkracht van gewone mensen.

Cast:
nvt

Crew:
scenario & regie: Ben van Lieshout
camera: Sergey Pashkov, Ben van Lieshout
productieleiding & tolk: Tatyana Yassievich
montage: Jan Ketelaars
geluidsontwerp/mixage: Marc Lizier, Paul Gies
grading: Laurent Fluttert
beeldafwerking: Loods Lux en Lumen
soundscapes & muziek: Guns for Hire, Serge van Lieshout
producent: Digna Sinke, Ben van Lieshout

deze film is geproduceerd door SNG Film en Van Lieshout Filmproducties

tot stand gekomen met steun van:
Nederlands Filmfonds
W.E. Jansen Fonds
SVF DirectorsNL Fonds
Abraham Tuschinski Fonds
Ministerie van BUZA