Het Portret Van Natasha - Jimini Hignett en Hens van Rooy

HET PORTRET VAN NATASHA

Jaartal:
1991
Lengte:
83 minuten

Tagline:
Portret van een Russische vrouw die als decorontwerper bij een kindertheater werkt.

Logline:
Terwijl documentairemaakster Jimini Hignett een portret schildert van Natasha, leren we Natasha beter kennen. Zij voert enkele scènes uit haar leven op, en kinderen spelen de rollen van de andere belangrijke personen daarin. De film laat het absurde bestaan in Moskou zien.

Synopsis:
HET PORTRET VAN NATASHA is een film over een vrouw in Moskou, en over opgroeien in de Sovjet-Unie.
Het is tegelijkertijd een film over theater; het leven als een groot, absurd theater.
De 36-jarige Natasha vertelt haar verhaal aan Jimimi, die ondertussen haar portret schildert. Natasha is iemand wiens dromen verder gaan dan een huis, een auto, voedsel en kleding. Voor Natasha is er iets veel fundamentelers dat zij mist: de mogelijkheid zichzelf te zijn in een omgeving die haar accepteert en haar daarin steunt. Zonder die acceptatie is er geen echte vrijheid.
Natasha voert opnieuw enkele scènes op uit haar eigen leven op, een soort re-enactments. Alle andere rollen: dokters, zwangere vrouw, dronken man, worden door kinderen gespeeld.
Natasha maakt zich zorgen over de toekomst van haar eigen kinderen, die nog door alle ellendige absurditeit heen moeten die zij al onder ogen heeft gezien. ‘Ik wil alleen maar dat ze gelukkig zijn, maar kunnen ze dat hier zijn?’
In het spel van de kinderen zien we hoe de kinderen onderworpen zijn aan dezelfde regels en hierarchieën die de voorgaande generaties hebben verlamd, het is een verkleinde versie van de Sovjet-Unie, een podium letterlijk en metaforisch.

Cast:
Natasha Elioutina (Natasha)

Crew:
montage & regie: Hens van Rooy
scenario, montage & regie: Jimini Hignett
camera: Maarten Kramer
geluid: Mark Glynne
muziek: Joost Dieho
mixage: Ad Roest
produktie coordinatie: René Goossens
producent: René Scholten

de film is tot stand gekomen met steun van:
Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties
NOS Televisie