Hartverscheurend - Mijke de Jong

HARTVERSCHEUREND

Jaartal:
1993
Lengte:
85 minuten

Tagline:
Een onmogelijke liefde tussen een vrijgevochten stadsnomade en een advocaat.

Logline:
Hartverscheurend gaat over een onmogelijke liefde. Een drie jaar durende strijd van aantrekken en afstoten. Dit drama speelt zich af tegen de achtergrond van een veranderende stedelijke omgeving in Amsterdam.

Synopsis:
Hartverscheurend gaat over een onmogelijke liefde. Over haat en passie. Over twee mensen die er maar niet in slagen om een drie jaar durende strijd van aantrekken en afstoten om te zetten in een duurzame relatie, maar die ook niet los van elkaar kunnen komen. We zien twee hoofdpersonen die vreselijk veel van elkaar houden maar te veel van elkaar verschillen. Hun ruzies, die in het begin nog een tedere ondertoon hebben worden steeds gemener. Ze drijven elkaar tot het uiterste, tot op de rand van complete waanzin.
De film speelt zich af in Amsterdam. Hij – Bob – is advocaat en woont in het centrum in een mooi verbouwd klaslokaal. Zij – Loe – zingt smartlappen samen met een speedfreak, ze is actief in het vluchtelingenwerk en is altijd druk met van alles en nog wat. Zij woont op een oude vrachtboot in het Oostelijk Havengebied.
Dit gebied dat aan grote veranderingen onderhevig is, is tevens het decor van onze film. Vroeger was dit eiland een paradijs voor iedereen die op een andere manier wilde leven. Alles kon, en hippie en schipper leefden er naast elkaar. Loe is een van de laatst overgeblevene. Haar boot ligt aan de Levantkade en pal naast haar deur rijst het ene futuristische gebouw naast het andere de grond uit. Zij accepteert dit niet en is vaak te vinden bij haar vrienden op de Borneokade waar de sfeer nog bijna landelijk is. Het eiland zoals het nu is, nog net niet af en in de steigers, ziet er prachtig uit. Het is een metafoor voor het voortschrijden van de moderne tijd.

Cast:
Marieke Heebink (Loe)
Mark Rietman (Bob)
Andre-Arend van Noord (Johnny)
Mientje Kleijer (Marcia)
Tanar Qatalpinar (Kemal)
Roef Ragas (Maarten)

Crew:
scenario & regie: Mijke de Jong
scenario & dialogen: Jan Eilander
camera: Joost van Starrenburg
licht: Wiro Felix, Jaap Veldhoen
geluid & geluidsmontage: Ben Zijlstra
art director: Jolein Laarman
kostuumontwerp: Nicky Schmitz
montage: Menno Boerema
mixage: Jan van Sandwijk
laboratorium: Cineco
produktieleiding: Marc Schaaps
uitvoerend producent: René Goossens
producent: René Scholten

de film is tot stand gekomen met steun van:
Nederlands Fonds voor de Film
Produktiefonds voor Nederlandse Films

Filmprijs:
Locarno International Film Festival 1993:
Speciale Juryprijs (Swissair/Crossair)
3e Prijs Jongeren Jury
Prijs van de Nederlandse Film Critici (NKF)