Golven - Annette Apon

GOLVEN

Jaartal:
1982
Lengte:
92 minuten

Tagline:
Vrije verfilming van de roman The Waves (Virginia Woolf).

Logline:
Met het boek THE WAVES van Virginia Woolf als uitgangspunt volgt de film zes personages op zoek naar de harmonie van hun kinderjaren. Ze komen bij elkaar in een restaurant om afscheid te nemen van een van hen, Percival, die naar India vertrekt. Wanneer hij in India verongelukt valt de groep uit elkaar.

Synopsis:
GOLVEN is gebaseerd op het boek ‘THE WAVES’ (1931) van Virginia Woolf. Er zijn zes hoofdpersonen in GOLVEN. Ze proberen nog steeds het gevoel van harmonie dat ze als kleine kinderen gekend hebben terug te vinden. Via hun gedachten wordt de intensiteit van hun kinderjaren, het optimisme van hun jeugd en de desillusie bij het ouder worden beschreven. Hun waarnemingen en emoties bewegen zich in de loop van de vertelling als golven heen en weer. De schets van de gedachtewereld van deze zes personages, waar hun ontwikkeling van kind naar volwassene in tot uitdrukking komt, is een uitdaging om een confrontatie met je eigen leven aan te gaan.
Hoogtepunt in GOLVEN is een ontmoeting van Bernard, Neville, Rhoda, Jinny, Susan en Louis in een Londens restaurant anno 1920. Met een diner nemen zij afscheid van Percival, die naar India vertrekt. In zekere zin is Percival voor ieder van hen de spiegel waarin zij hun eigen ideaalbeeld zien. Voor de kijker blijft hij evenwel een mysterieus figuur.
Dadelijk na dit samen zijn, dat op verschillende niveaus harmonie en geluk suggereert, vernemen de zes dat Percival in India een dodelijke val van zijn paard heeft gemaakt. Daarmee treedt het verval van de groep en van de afzonderlijke personages in.
GOLVEN is in zijn vorm geen romanverfilming in de gebruikelijke zin. De beelden zijn geïnspireerd op de vorm waarin de roman geschreven is. De kijker wordt in de filmvertelling meegenomen op een ontdekkingsreis. Via elementen uit het heden wordt hij langzaam gevoerd naar de historische fictie, zoals die alleen nog in film opnieuw te beleven is. Na de dood van Percival blijkt de zorgvuldig opgebouwde fictie niet meer stand te houden en valt uiteen.
De illusie dat het leven, de werkelijkheid, een doorlopend verhaal is waarvan de gebeurtenissen elkaar logisch opvolgen, verdwijnt.

Cast:
Aat Ceelen (Neville)
Thea Korterink (Rhoda)
Michel van Rooy (Louis)
Truus te Selle (Jinny)
Marianne Stieger (Susan)
Edwin de Vries (Bernard)
Gerardjan Rijnders (Percival)

Crew:
scenario & regie: Annette Apon
camera: Theo van de Sande
geluid: Roel Bazen
art direction: Frank Rosen
montage: Ton de Graaff
mixage: Wim Vonk
laboratorium: Cineco
muziek: Louis Andriessen
producent: René Scholten

de film is tot stand gekomen met steun van:
Ministerie van WVC