Giovanni - Annette Apon

GIOVANNI

Jaartal:
1983
Lengte:
88 minuten

Tagline:
Gestileerde film rond een fotografe op een hotelkamer in Rome.

Logline:
De succesvolle fotografe Diane is in Rome voor een foto-opdracht maar lijkt vooral op zoek naar Giovanni, een oude bekende en waarschijnlijk een geliefde. Tegen de achtergrond van de politieke situatie, die gespannen is vanwege aanslagen door de Rode Brigade, lopen Diane en Giovanni elkaar hopeloos mis.

Synopsis:
De succesvolle fotografe Diane is in Rome voor een foto-opdracht. Ze lijkt vooral bezig Giovanni te zoeken. We weten niet wie hij is. Een oude bekende? Een geliefde? Diane probeert op allerlei manieren het telefoonnummer van Giovanni te achterhalen, zonder resultaat. Ze belt ook haar zus, en hoort dat iemand die ze beiden kennen door de politie gearresteerd is. Was hij betrokken bij de radicale groep de Rode Brigade?

De filmcamera blijft continu op de hotelkamer. Wanneer Diane afwezig is gebeuren er allerlei dingen. Een man van het hotel komt langs om de koelkast bij te vullen en steelt twee filmrolletjes.
Op tv zijn nieuwsflarden over een moordaanslag van de Rode Brigade te zien. Diane kan die nacht niet slapen en maakt polaroid-foto’s van het uitzicht. We zien haar voor het raam staan, naar buiten kijkend, er spreekt een verlangen uit. Ze wacht op iemand. De telefoon gaat, maar de beller is verkeerd verbonden. Of niet?

Wanneer een kamermeisje de kamer schoonmaakt, wordt er voor Diane gebeld. Als het meisje vertrokken is dwaalt de filmcamera door de kamer en zoomt in op de polaroid-foto’s: we zien het café aan de overkant en een verwaarloosd gebouw.
Uit de aangrenzende kamer horen we een man en een vrouw. Zij verwacht haar echtgenoot elk moment en maant haar minnaar om te vertrekken. Hij wil graag dat zij bij haar man weggaat. Dan staat de echtgenoot voor de deur en verdwijnt de minnaar via het balkon naar de kamer van Diane. In het daaropvolgende gesprek met haar man besluit de vrouw om daadwerkelijk bij hem weg te gaan en komt ook naar Diane’s kamer. De minnaar aarzelt, maar dan vertrekken ze toch samen.

De man van het hotel vult weer de koelkast bij. Dit keer slaat hij per ongeluk een lens van de tafel. Diane voelt aan dat er mensen binnen zijn geweest. Het lukt haar maar niet om het adres van Giovanni te achterhalen. Wanneer zij merkt dat haar lens kapot is, dient ze een klacht in bij het hotel. Als ze weg is beweegt de filmcamera zich door de kamer en laat een nieuwe polaroid-foto zien, dit keer van een leeg, verlaten en dichtgespijkerd huis. Er gebeurt even niets, de filmcamera gaat van voorwerp naar voorwerp. Een man komt binnen, hij ziet de polaroid-foto en wacht tevergeefs op Diane, schrijft dan een briefje met zijn naam erop: Giovanni.

Na een tijd komt een gewonde man via het balkon binnen. Zijn schouder is geraakt bij een schietpartij. Het bloedt enorm, hij heeft veel pijn en is woedend. Wanneer hij Diane’s boek ‘You can’t go home again’ ziet, moet hij huilen, dan drinkt hij nog een whiskey en valt in slaap. De telefoon gaat, hij neemt niet op en verdwijnt weer via het balkon.

’s Ochtends vroeg komt Diane terug, ziet de puinhoop en het vele bloed in haar kamer. Ze belt de receptie die de politie inschakelt. Een jong ambitieuze politieagent stelt haar allerlei vragen die haar verdacht doen lijken. Dan zegt zijn oudere collega dat ze koffie gaan drinken in het café aan de overkant. Diana pakt haar koffer en vertrekt. Door de puinhoop en de haast, ziet Diane het briefje van Giovanni niet.

De camera laat de kamer nog één keer zien, de spullen die achtergebleven zijn, het briefje van Giovanni dat ongelezen is gebleven. De hotelkamer wordt opgeruimd.

Cast:
Truus te Selle (Diane)
Guusje van Tilborg
Edwin de Vries
Petra Laseur
Gijs de Lange
Frank Groothof
Rose Thesing
Rachels Haug
Anton van Geffen
Pierre Bokma
Joost Prinsen
Victor van Swaay

Crew:
scenario & regie: Annette Apon
camera: Theo van de Sande
geluid: Erik Langhout
art direction: Hadassah Kann
kleding: Inger Kolff
montage: Ton de Graaff
produktieleiding: Gerard d’Olivat
uitvoerend producent: Suzanne van Voorst
producent: René Scholten

de film is tot stand gekomen met steun van:
Ministerie van WVC