Droom en daad - Annette Apon

DROOM EN DAAD

Jaartal:
2012
Lengte:
50 minuten (televisieversie) & 74 minuten (theaterversie)

Tagline:
Portret van Henriette Roland Holst (1869–1952), dichteres en politiek activiste aan de hand van archiefmateriaal.

Logline:
Henriette Roland Holst (1869–1952) vergaderde met Lenin en Trotski, en correspondeerde met Rosa Luxemburg. Haar brieven, gedichten en toespraken geven inzicht in haar diepste dilemma’s; oud beeldmateriaal voert ons die roerige jaren in.

Synopsis:
In de periode 1891-1927 maakt Henriette Roland Holst een dramatische ontwikkeling door. Als aankomend dichteres uit een gegoed burgerlijk milieu stort ze zich vol idealisme en overgave in de arbeidersbeweging. Maar binnen de verschillende socialistische partijen vindt een heftige richtingenstrijd plaats, waarin Henriette niet gemakkelijk haar plek vindt. Als ze na een reis door de Sovjet Unie ontgoocheld terugkomt, voelt ze zich bij geen enkele linkse partij meer thuis. Later zal ze terugblikken op deze tijd in haar biografie ‘Het vuur brandde voort’.

Droom en Daad reconstrueert deze periode aan de hand van oud filmmateriaal, gecombineerd met teksten van Henriette Roland Holst zelf: flarden uit brieven, gedichten, toespraken en boeken, spaarzaam aangevuld door een persoonlijk commentaar van de filmmaker.
Filmmateriaal waar Henriette zelf op te zien is bestaat niet uit die periode. Maar er is prachtig materiaal dat een veelzijdig en onbekend beeld van die tijd geeft. En anders dan veel mensen denken is dat lang niet altijd zwart-wit materiaal: sommige beelden zijn buitengewoon fraai ingekleurd.
Daarnaast zijn er recente beelden van de Buissche Heide, de plek waar Henriette Roland Holst iedere zomer verbleef en gasten uit binnen- en buitenland ontving.

Cast: (alleen stem)
Lineke Rijxman (Henriette Roland Holst)

Crew:
scenario & regie: Annette Apon
camera: Peter Brugman
montage: Jan Ketelaars
montagemedewerker: Julian Willemsen
geluidsontwerp: Paul Gies / Klink
beeldafwerking: Loods Lux en Lumen
producent: Digna Sinke

de film is tot stand gekomen met steun van:
Nederlands Filmfonds
EYE Filminstituut
Omroep Brabant
Mediafonds
Lira Fonds
Van Gogh-huis Zundert
Abraham Tuschinski fonds