De verlossing - Hugo Claus

DE VERLOSSING

Jaartal:
2001
Lengte:
96 minuten

Tagline:
Psychologisch drama over de laatste dag in het leven van een vrouw.

Logline:
Een vrouw blikt op haar sterfbed terug op haar teleurstellende huwelijk, totdat ze uiteindelijk vredig inslaapt.

Synopsis:
Een zonnige herfstdag. Het huis van de familie Vanderginste ligt aan een zijarm van de Leie. Het is een verwaarloosd gebouwtje, een slecht gerestaureerd boerderijtje. In een vrij grote tuin liggen kapotte meubelen, gietijzeren kachels, cementen tuinbeelden, roestige koelkasten. Achter in de tuin lopen enkele schrale kippen. Het zijn de kippen van OSCAR, de patriarch van de familie. Zeer zuinig gooit hij enkele korrels naar de kippen uit een zak maïs, die hij verbergt onder een paar dekens.
Binnenin het huis bevindt zich MAGDA, Oscar’s bedlegerige vrouw. Zij wordt niet enkel gekweld met lichamelijk verval maar ook krijgt ze visioenen van haar dode zuster MARLEEN. Magda bespiedt Oscar vanuit haar huis en vermoedt dat hij liefdesbrieven schrijft aan zijn nieuwe lief.
Op deze herfstdag krijgt de familie bezoek van hun fletse zoon JOHNNY, die werkt als beveiligingsbeamte, alsook van hun dochter JULIA, die helaas getrouwd is met een ondermaatse voetballer.

“De Verlossing” vertelt het verhaal van Magda’s laatste dag. Zij blikt terug op haar leven, op haar kinderen en Oscar. Haar overleden zuster Marleen komt telkens het verhaal verstoren als visioen of als reëel persoon en geeft commentaar, daagt uit, misprijst en chanteert.
Magda tracht onhandig met de hulp van haar dochter Julia op verschillende manieren haar leven te beëindigen, euthanasie als het ware, soms grappig, hoe bizar ook, maar meestal schrijnend.
Op het einde slaapt ze vredig in. De liefdesbrieven van Oscar aan zijn nieuwe lief blijken gedichten voor Magda te zijn. Een ontredderde familie blijft achter.

Cast:
Gilda de Bal (Magda)
Jan Decleir (Oscar)
Willeke van Ammelrooy (Marleen)
Peter van den Begin (Johnny)
Elke Dom (Julia)
Reinhilde Decleir (stem Marleen)
en: Lucas van den Eynde, Mireille Leveque, Jef Lambrecht, Amin Hagouchi, Hugo van den Berghe, Blanca Heirman, Adriaan van Dis

Crew:
scenario & regie: Hugo Claus
camera: Goert Giltaij
geluid: Lieven Callens, Willem van Nieuwenhuyzen
art direction: Kurt Loyens
kostuumontwerp: Catherine van Bree
make up: Brigitte Pleijzier
montage: Menno Boerema
mixage: Peter Flamman
laboratorium: Color by DeJonghe
muziek: Henny Vrienten
coproducent: Catherine Vandeleene
producenten: Paul Breuls & René Scholten

de film is een coproductie van Corsan Film (België) met SNG Film

tot stand gekomen met steun van:
Fonds Film in Vlaanderen
Nederlands Fonds voor de Film
Canvas
KRO
Canal +