De drie beste dingen in het leven - Ger Poppelaars

DE DRIE BESTE DINGEN IN HET LEVEN

Jaartal:
1992
Lengte:
103 minuten

Tagline:
Romantische komedie rond violiste en twee zwervers.

Logline:
Een violiste geeft haar carrière in Parijs op om haar vriend in Amsterdam te vertellen dat ze een kind van hem verwacht, maar ontmoet twee mannen die haar uitleggen wat de drie beste dingen in het leven zijn.

Synopsis:
De jonge succesvolle violiste Sacha, woonachtig in Parijs, besluit naar Amsterdam te gaan om in die stad, waar ze ooit geboren is, haar vriend op te zoeken. Ze is twee maanden over tijd en wil met hem praten over hoe het nu verder moet. In de trein ontmoet ze een wonderlijke Tsjech die haar intrigeert en haar op het Centraal Station in Amsterdam ineens opzadelt met een doos. Hij zal nog wel contact met haar opnemen.
In deze doos blijkt een eend in een kooi te zitten. Haar vriend is niet thuis en Sacha moet elders proberen onderdak te vinden. Haar vader die aan lager wal is geraakt, biedt geen soelaas. Hotels zitten vol, ze wordt beroofd en twee louche mannen blijken het op de kooi gemunt te hebben. Sacha wordt op zichzelf teruggeworpen met als enig maatje een witte eend. En pas nu blijkt hoe ijl haar muzikale carrière eigenlijk was. Ze wordt een speelbal van de gebeurtenissen.
Intussen hebben we Caspar en Maarten gevolgd, twee vrienden die bewust buiten de maatschappij leven. Maar ze hebben wel een ideaal waar ze zich aan vastklampen. Ze willen ooit naar Rome gaan om Amsterdam, waar beiden de nodige valkuilen hebben overleefd, definitief achter zich te laten.
Caspar, de grootste dromer van de twee, redt Sacha uit de klauwen van de twee louche mannen. Uitgeput vindt zij eindelijk onderdak in de camper van Casper en Maarten op het dak van een verlaten parkeergarage. De twee vrienden leggen Sacha uit wat zij De Drie Beste Dingen In Het Leven vinden. Dat troost Sacha en ze kan het niet helpen: ze voelt zich steeds meer aangetrokken tot Caspar. Hij is helemaal verliefd op haar en beiden belanden in een spel van aantrekken en afstoten, ook al is hun achtergrond totaal verschillend. Door een onverwachte actie van Caspar kunnen de twee louche figuren eindelijk uitgeschakeld worden. Eigenlijk lijkt niets een verdere toenadering tussen Sacha en Caspar in de weg te staan.
Maar haar vriend Ben, waar de reis om begonnen was, blijft maar rondspoken. Sacha breekt met Caspar en treft hem nu wel thuis. Door alle gebeurtenissen van de afgelopen dagen krijgt ze het gevoel dat haar vriend, van wie ze notabene zwanger is, haar helemaal niets meer te vertellen heeft. Ze gaat meteen terug naar het huis van Caspar maar hij lijkt met de noorderzon vertrokken te zijn. Zonder vriend, zonder minnaar en geheel alleen ontmoet ze op het Amsterdamse Centraal Station de wonderlijke Tsjech weer. Hij krijgt zijn eend en kooi terug en in die kooi blijken blanco paspoorten verborgen te zitten. Hij wenst haar veel sterkte en ze nemen afscheid. In de trein droomt ze weg en ziet zich met Caspar in Rome.
Maar het gaat er in het leven nu juist om dat je je eigen Drie Beste Dingen creëert en niet die van een ander overneemt. Beroofd van vele illusies, stapt Sacha uit op het Parijse Gare du Nord.
Iemand roept haar naam. Tot haar verbazing ziet ze Caspar op haar toe lopen. Beiden weten geen woord uit te brengen.

Cast:
Loes Wouterson (Sacha van Eden)
Victor Löw (Caspar)
Jack Wouterse (Maarten)
Pierre Bokma (Ben de Kadt)
Gerard Thoolen (Otto)
Gijs Scholten van Aschat (Thomas)
Michel van Dousselaere (Jawek Vitebsk)

Crew:
scenario & regie: Ger Poppelaars
camera: Lex Wertwijn
gaffer: Erik Van Wouden
geluid: Alex Booy
art director: Gert Brinkers
kostuumontwerp: Linda Bogers
make-up: Leendert Van Nimwegen
montage: Wim Louwrier
mixage: Jan van Sandwijk
muziek: Henny Vrienten
laboratorium: Cineco
produktieleiding: Will Koopman
assistent producent: René Goossens
producent: René Scholten

de film is een coproductie van Studio Nieuwe Gronden met NOS televisie

tot stand gekomen met steun van:
Productiefonds voor Nederlandse Films
CoBO-fonds
Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties

Filmprijs:
Competitie Prix Europa (TV-film) – Porto 1993: Special commendation Prix Europe
European First Film Festival – Premier Plans – Angers 1994: Grote Prijs van het Publiek – Beste Europese Eerste Film, Prix Liberation Beste Europese Eerste Film