Bestemming Moskou - Gerard d'Olivat en Lou Brouwers

BESTEMMING MOSKOU

Jaartal:
1991
Lengte:
72 minuten

Tagline:
Documentaire roadmovie op zoek naar wat over is van de Tweede Wereldoorlog tussen Valkenburg en Moskou.

Logline:
Bestemming Moskou geeft een beeld van wat na vijftig jaar nog steeds zichtbaar is van de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog. Er wordt in de film een reis gemaakt van Nederland (Valkenburg) naar Moskou. De mensen op die plekken vertellen over wat hen is overkomen.

Synopsis:
BESTEMMING MOSKOU wil een beeld geven van wat na vijftig jaar nog steeds zichtbaar is van de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog. Er wordt in de film een reis gemaakt van Nederland (Valkenburg) naar Moskou om zo de omvang van het geweld en de gevolgen van oorlog op een nieuwe, andere manier zichtbaar te maken. Een oorlog blijft nooit zonder ingrijpende gevolgen, ook niet voor de naoorlogse generaties.

Geen landschap, geen stad, van Normandië tot Moskou is onaangetast gebleven. Alle mensen die er wonen en die de oorlogsperiode hebben meegemaakt, kunnen een verhaal vertellen hoe die oorlog hun alledaagse leven veranderde en soms vernietigde.

In caleidoscopische beelden trekken de plaatsen en landschappen voorbij: Normandië, de Siegfriedlinie, Keulen, Dresden, Berlijn, Krakow, Auschwitz, Warschau, Brest, de besneeuwde en ijzige Russische bossen en velden, Minsk en Moskou.

De mensen op die plekken vertellen over wat hen is overkomen: een Duitse soldaat die jarenlang in Rusland krijgsgevangen is geweest, burgers die hun familie bij bombardementen hebben verloren, Duitsers die in concentratiekampen hebben gezeten, Poolse dwangarbeiders, een joodse historicus die zijn leven lang bezig is geweest met onderzoek naar de misdaden, Russen die als kind bij de partizanen hebben gevochten. Allemaal getuigenissen van het feit dat oorlogen niet afgelopen zijn als ze beëindigd zijn.

Cast:
nvt

Crew:
scenario en regie: Gerard d’Olivat & Lou Brouwers
camera: Johann Feindt
geluid: Erik Langhout
montage: Jan Wouter van Reijen
muziek: Andi Brauer
mixage: Erik Langhout, Joop Piëte
laboratorium: Cineco
productieleiding: Gerard d’Olivat
producent: René Scholten

de film is een coproductie van Studio Nieuwe Gronden met Journal Film Kg (Klaus Volkenborn)

tot stand gekomen met steun van:
Fonds voor de Nederlandse Film
Filmbüro Nordrhein Westfalen
Documentary