Tanzania Transit - Jeroen van Velzen

TANZANIA TRANSIT

Jaartal:
2018
Lengte:
59 minuten (televisieversie) & 75 minuten (theaterversie)

Tagline:
Reizigers op een trein door Oost-Afrika vertellen hun verhalen

Logline:
We reizen mee met een trein die Tanzania doorkruist, een rijdende microkosmos, waar men gevangen zit in het Oost-Afrikaanse systeem van corruptie, onderdrukking en armoede. Drie hoofdpersonages, passagiers op de trein, vertellen hun levensverhalen, die reflecteren op de kracht om te overleven binnen deze maatschappij.

Synopsis:
In deze lange documentaire volgen we Rukia, Peter en Isaya, terwijl ze hun reis van drie dagen en nachten maken op een trein die Tanzania doorkruist. Onderweg vertellen zij hun levensverhalen, die hun kracht om te overleven tonen.
Rukia is een onafhankelijke vrouw, die haar eigen bar runt bij de mijnen in de woestijn, een keiharde mannenwereld. Haar doel van deze reis is een plek te vinden waar zij een nieuw leven kan beginnen.
Isaya, een oude Masai, zit in het armste gedeelte van de trein met zijn kleinzoon William op weg terug naar zijn familie in de “bush”. In de trein worden zij geconfronteerd met de vooroordelen die medepassagiers hebben jegens Masai.
Peter reist eerste klas. Ooit was hij de leider van een grote misdaadbende, maar nu is hij een machtige dominee die zijn geld verdient door (arme) volgelingen te laten betalen voor zijn dubieuze diensten.
Deze drie personages hebben één ding gemeen: hoe uitzichtloos hun leven soms ook was, altijd vonden ze een manier om door te gaan.

Cast:
nvt

Crew:
regie: Jeroen van Velzen
scenario: Jeroen van Velzen, Esther Eenstroom
camera: Niels van Koevorden
geluid: Tim van Peppen
montage: Patrick Minks
geluidsontwerp: Marc Lizier / Klink
postproductie beeld: Loods Lux en Lumen
muziek: Christiaan Verbeek
producent: Digna Sinke

de film is een coproductie van SNG Film met EO / IKONdocs

tot stand gekomen met steun van:
Nederlands Filmfonds en Netherlands Film Fund Production Incentive
CoBO-fonds
Mediafonds

Filmprijs:
Tribeca Film Festival 2018: Prijs Best Cinematography voor documentaire film