Schrödingerskat - Paolo Pistolesi

SCHRÖDINGERSKAT

Jaartal:
1990
Lengte:
18 minuten

Tagline:
Experimentele film over filosofisch vraagstuk.

Logline:
In zijn flat in een buitenwijk betreedt meneer Schrödinger een leven na dit leven, een leven voorbij de realiteit van spiegelbeelden. In een schoolklas houden kinderen zich bezig met de vraag of iets wel bestaat als je het niet ziet.

Synopsis:
Op een winderige herfstdag, na zijn dagelijkse boodschappen te hebben gedaan, keert meneer Schrödinger terug naar zijn flat in de Bijlmer.
Op hetzelfde moment wordt in een klaslokaal vol kinderen het filosofisch probleem dat bekend staat als Schrödingerskat uitgelegd door middel van een verhaaltje: ‘een tovenaar stopt een kat in een doos en sluit de doos. Dan opent hij een kraan waardoor giftig gas in de doos kan komen.’ De leraar vraagt vervolgens aan de kinderen wat ze kunnen zeggen over wat er in de doos gebeurt zonder dat ze hem open maken.
Op hetzelfde moment krijgt meneer Schrödinger, alleen in zijn flat, een hartaanval en sterft.
De leraar legt de kinderen uit dat: ‘Zolang je het niet kan zien met je eigen ogen, vindt de filosoof dat de kat zowel dood als levend is.’
Ondertussen vecht de ziel van Schrödinger om zijn situatie te overwinnen. Dit lukt niet en hij eindigt voor een spiegel, waarin zijn beeltenis ontbreekt. Vertwijfeld valt hij door de spiegel op een reis langs willekeurige fragmenten uit het dagelijkse leven in de stad. Zijn stem is blijven hangen op een zenderfrequentie en soms, wanneer hij contact probeert te maken met de realiteit horen we hem in een radio. Wij zien datgene, waar de ziel wenst te zijn. We horen andere geluiden dan die door het beeld geïmpliceerd worden. De tornado van verwarrende situaties veroorzaakt bij Schrödingers ziel het intense verlangen om geholpen te worden, hetgeen concreet betekent dat zijn dode lichaam gevonden moet worden.
Het zijn uiteindelijk de kinderen (of zijn het engelen?) die al spelend, Schrödinger zullen helpen bij het vervullen van dit verlangen.

Cast:
Bruno Ganz (Mijnheer Schrödinger)
Johan Leysen (Leraar)

Crew:
regie: Paolo Pistolesi
scenario: Bert Klei, Merel van Neerbos
camera: Joost van Starrenburg
licht: Franc Van Zutphen
geluid: Alex Booy
art direction & kleding: Irma de Bruijne, Francis Hutjens
make-up: Mia De Jong
montage: Stefan Kamp
mixage: Jan van Sandwijk
laboratorium: Cineco
muziek: Gianni Pistolesi
productieleiding: Claire Leo
producent: René Scholten

de film is tot stand gekomen met steun van:
Fonds voor de Nederlandse Film

Filmprijs:
Nederlandse Filmdagen 1990: Gouden Kalf Beste Korte Film