Reservaat - Clara van Gool

RESERVAAT

Jaartal:
1988
Lengte:
9 minuten

Tagline:
In stijlvol zwart/wit dansen twee vrouwen in een winters landschap een warmbloedige tango.

Logline:
Twee jonge vrouwen dansen een tango in een park dat al jaren is overgelaten aan de loop van de natuur.

Synopsis:
Een verwilderd park, al sinds jaren overgelaten aan de loop van de natuur. Het is winter. De bomen zijn kaal en de vijver is bevroren. Verdord onkruid heeft de gazons overwoekerd en is omhooggeschoten uit het geraamte van oude kassen. Waar eens een villa heeft gestaan liggen nu slecht enkele pilaren. De gemetselde muur, die het park omringt, vertoont scheuren en is op sommige plaatsen al ingestort. Daarachter raast verkeer op een snelweg, waardoor de verstilling van het park benadrukt wordt.
Er introduceert zich een onverwachte beweging. Twee jonge vrouwen dansen een tango. Ze zijn gekleed in nauwsluitende jurken met lange achtersplit en dragen hoge zwarte laarzen. Hun kleding is van bont gemaakt.
In tegenstelling tot de omgeving is hun dans zwoel en warm, maar niet lieflijk. Wisselingen in tempo en dynamiek maken de (Argentijnse) tango vloeiend, maar ook weer verrassend. De bovenlijven dicht tegen elkaar, de benen scherp als messen. Al dansend heersen ze over het park. In de struiken het geritsel van dieren, die wegvluchten voor hun snijdende passen. De dans leidt hen naar de poort van het park. De danspassen lopen tot het ijzeren hek. Dan keren de vrouwen zich om en vervolgen hun dans het park weer in.

Cast:
Martine Berghuijs
Pépé Smit

Crew:
scenario & regie: Clara Van Gool
camera: Nils Post
geluid: Alex Booy
montage: Stefan Kamp
mixage: Alex Booy
laboratorium: Cineco
productieleiding: Stienette Bosklopper
producent: René Scholten

de film is tot stand gekomen met steun van:
Fonds voor de Nederlandse Film
naar een idee van het Monsterverbond: Smit – Berghuijs – Van Gool

Filmprijs:
Amsterdams Fonds voor de Kunst: Aanmoedigingsprijs Film 1989