Requiem - Sjef Lagro

REQUIEM

Jaartal:
1986
Lengte:
45 minuten

Tagline:
Psychologisch drama rond twee broers op het wad

Logline:
‘Requiem’ gaat over twee broers die elkaar tijdens een bijeenkomst ter nagedachtenis aan hun vader ontmoeten. Hun vader vond een jaar tevoren, onder nooit opgehelderde omstandigheden, tijdens een wadlooptocht de dood. De broers hadden een heel verschillende relatie met hun vader en over de doodsoorzaak verschillen ze van mening. Hun samenkomst wordt een gevecht om het gelijk.

Synopsis:
Twee broers zijn op weg naar de plek waar ze hebben afgesproken. De een rijdt met hoge snelheid over de Afsluitdijk, de ander gaat op zijn racefiets door het Noordfriese landschap. Hun vader is een jaar eerder gestorven onder nooit opgehelderde omstandigheden, tijdens een wadlooptocht.
De oudste heeft de rugzak van hun vader meegebracht om een wadlooptocht te maken. De jongste voelt daar weinig voor, maar stapt toch bij zijn broer in de auto. Ze beginnen aan hun tocht.
De broers hadden een heel verschillende relatie met hun vader en over de doodsoorzaak verschillen ze van mening. Volgens de jongste is zijn vader niet verongelukt, maar heeft hij zelfmoord gepleegd. Een veronderstelling die door de oudste van de hand wordt gewezen. Hun tocht wordt een gevecht om het gelijk.
De broers blijken niet veel op te hebben met elkaars leven. Wat is er terechtgekomen van hun idealen? De een was kunstenaar maar heeft dit opgegeven en de ander wilde zijn relatie redden door zijn vriendin te chanteren met zelfmoord.
De vloed komt. Ze worstelen zich door het stijgende water tot de jongste zijn enkel verstuikt.

Cast:
Johan Leysen (Stephan)
Tom Jansen (zijn broer)
Pieter de Wijn (oude man)
Stefan de Koning (jongen)

Crew:
scenario & regie: Sjef Lagro
camera: Jules van den Steenhoven
geluid: Math van Duurling, Jan Snijders
kleding: Patricia Lim
montage: Ot Louw
mixage: Jan van Sandwijk
laboratorium: Cineco
productieleiding: Marjon van Schaik
producent: René Scholten

de film is een coproductie van Studio Nieuwe Gronden met NOS televisie

tot stand gekomen met steun van:
Fonds voor de Nederlandse Film

Filmprijs:
Nederlandse Filmdagen 1986: Gouden Kalf Beste Korte Film