Reimerswaal - Clara van Gool

REIMERSWAAL (in het kader van GEDICHTEN UIT ZEE)

Jaartal:
2004
Lengte:
8 minuten

Tagline:
Poëtische dansfilm, boven en onder water, geïnspireerd door een gedicht van Gerrit Achterberg.

Logline:
Het gedicht REIMERSWAAL van Gerrit Achterberg is het uitgangspunt van deze film over een crime passionel: een jonge man en vrouw dansen een noodlottig duet in en onder water.

Synopsis:
Een klein haventje aan de Oosterschelde. Het is een windstille, zomerse dag. Op het vlakke water ontstaat een rimpeling. Een vrouwenlichaam komt langzaam boven drijven. De vrouw ligt languit op haar rug, bewegingsloos, en lijkt te zijn verdronken. Zij draagt zomerse kleding (anno jaren ’40). Wanneer vlak naast haar het hoofd van een man uit het water opduikt, blijkt de vrouw niet dood te zijn, maar met gesloten ogen van de zon te genieten. Hij heeft ook zijn kleren aan.
De zwembewegingen van het paar raken allengs in een choreografie, van bovenaf gezien heeft het even iets weg van een symmetrisch waterballet. Wanneer we vervolgens samen met hen onder water raken, treffen we daar restanten van een verdronken huiskamer. Uit een oude radio horen we een flard ouderwetse amusementsmuziek. Een perzisch tapijtje danst voorbij. Een plant zweeft door het water. Op de bodem staat een bed. De dans van het paar mondt uit in een hevige, kortstondige worsteling tussen het huisraad. Een damesschoen zinkt naar de bodem.
Happend naar adem komt het paar boven water in een verstilde omhelzing, als een verdronken liefdespaar. De man laat de vrouw los en zij verdwijnt op een even mysterieuze wijze onder water als ze boven kwam. Op het stille wateroppervlak verschijnt de tekst van het gedicht ‘Reimerswaal’ van Gerrit Achterberg:

Een, die zichzelf niet meer bezit,
is aan de mist geschonken.
Klokken zijn meeverdronken
en luiden dit
ononderbroken.
Maar niemand weet of ziet
de plaats waar alles ligt gezonken.

Het schemert en het is eb. Een paar herenschoenen met sokken is op een droog gevallen stenen trapje in het haventje achtergelaten. Plaatselijke, hedendaagse, brommerjeugd crosst tussen de bootjes op het slik.

Cast:
zwemmers: Fifi Arp, Peter van Vuuren

Crew:
scenario & regie: Clara van Gool
camera: Bastiaan Houtkooper
choreografie: Suzy Blok
kostuums: Bernadette Corstens
art director: Marco Rooth
licht: Valerie Blom
montage: Bart van den Broek
geluidsontwerp: Boon & Booy
muziekfragmenten: Vincent van Warmerdam
uitvoerend producent: Marty de Jong
producent: Digna Sinke

de film is tot stand gekomen met steun van:

Nederlands Fonds voor de Film
Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties
Provincie Zeeland
Omroep Zeeland
ThuisKopie Fonds