Lentelied - Erik de Bruyn

LENTELIED (in het kader van GEDICHTEN UIT ZEE)

Jaartal:
2005
Lengte:
11 minuten

Tagline:
Poëtische fictiefilm met Halina Reijn gebaseerd op een gedicht van J.C. van Schagen.

Logline:
De film verbeeldt op associatieve,lyrische wijze het gedicht Frŭhlingslied van J.C. van Schagen, waarbij de herinnering van een jongetje aan zijn moeder centraal staat en heden, verleden en toekomst samenvallen.

Synopsis:
De film is een geluidscollage van muziek en teksten – delen uit het gedicht ‘Frühlingslied’ van J.C. Van Schagen. Diverse technieken en bewust gekozen grofkorreligheid en onscherpte zijn gebruikt.

Op een zomeravond 1930, 1940 staat een volwassen vrouw (Halina Reijn), gadegeslagen door haar zoon, in de tuin van haar huis in Middelburg – alleen.

Moeder is trots
ze kijkt zo donker
Moeder is mooi
ze kijkt zo verdrietig
ze kijkt in de verte

De vrouw kijkt verlangend ‘over de huizen’, zij verlangt naar iets anders. Zij gaat weg, met moeite neemt ze afscheid van haar zoon.
De film speelt met verschillende tijden – gebruikt flashbacks en flashforwards. Een moment uit 1930/1940 wordt afgewisseld met een uit 1980/1990. De zoon is later in het filmpje de oude vader van een jonge vrouw die hem komt opzoeken. Hij herinnert zich hoe zij was als kind – zijn dochter rent op het strand naar hem toe. Zijn dochter lijkt op zijn moeder. De tijden grijpen ingenieus in elkaar. Een weemoedige stemming overheerst.

Cast:
met: Halina Reyn, Anton de Bruyn, Koen de Bruyn en Roos Nobel

Crew:
scenario en regie: Erik de Bruyn
camera: Bert Haitsma
geluid: Eddy de Cloe
montage: Marc Bechtold
muziek: David van der Heijden
kleding: Bernadette Corstens
mixage/sound design: Rec Sound
producent: Digna Sinke

de film is tot stand gekomen met steun van:
Provincie Zeeland
VSB Fonds
ThuisKopie Fonds