In de schaduw van de oorlog - Joost Verhey

IN DE SCHADUW VAN DE OORLOG

Jaartal:
1988
Lengte:
84 minuten

Tagline:
Documentaire over een Afghaans dorpje dat net buiten het oorlogsgeweld van de jaren ’80 ligt.

Logline:
Gebeurtenissen rond het tweede huwelijk van Agha Mohammed, een man uit het dorpje Kowri in Afghanistan ten tijde van de Russische oorlog (1979-1989), laten de veranderingen rond de bruidsprijs zien. De bevolking verzet zich tegen de door de verzetsgroep ingevoerde verlaging van de bruidsprijs.

Synopsis:
Afghanistan: een land in oorlog. Het Afghaanse volk levert strijd tegen de Russische interventie (1979-1989). De oorlog werpt niet alleen zijn schaduw op de economie, de gezondheidszorg en het onderwijs. Ook allerlei traditionele waarden en normen zijn door die oorlog en de daaruit voortvloeiende aanwezigheid van het verzet onder druk komen te staan.

De bruidprijs lag altijd vrij hoog. Een deel van de bruidprijs is voor de vrouw zelf. Hierdoor is zij in zekere mate financieel onafhankelijk als haar man komt te overlijden of haar verlaat.
Door de oorlog verslechterde de economische omstandigheden en vielen er veel slachtoffers onder de mannelijke bevolking. Nu vreest het verzet een tekort aan kinderen en heeft de bruidsprijs verlaagd. De traditie blijkt echter sterker.

De gebeurtenissen rond het tweede huwelijk van Agha Mohammed, een man uit het dorpje Kowri staan model voor deze ontwikkeling. Kowri ligt op zo’n 2200 meter hoogte in een zijdal van de Keshemvallei in de noordoostelijke provincie Badakshan. Hier zijn geen oogsten platgebrand, geen dorpelingen vermoord, maar ook hier heerst er angst als de vliegtuigen overkomen. 50 km verderop woedt de oorlog in alle hevigheid.
Terwijl de voorbereidingen voor het huwelijk zich voltrekken, vertelt Gwar Bibi, de eerste vrouw van Agha, hoe zij de komst van een tweede vrouw ervaart. Gwar Bibi, is Agha’s nichtje van moederskant, het huwelijk tussen Gwar en Agha was een gearrangeerd kinderhuwelijk. Zij was toen 12 en hij 14 jaar. Nu zal hij gaan trouwen met een gescheiden vrouw.

Crew:
scenario, productie & regie: Joost Verhey
camera: Erika Stevenson
geluid/stills: Bart Eijgenhuijsen
geluid/tolk: Sylvie Heslot
montage: Ton de Graaff
geluidsafwerking: NOB/JPS Studio’s
laboratorium: Cineco
uitvoerend producent: René Scholten

de film is een productie van MM Produkties en Studio Nieuwe Gronden

tot stand gekomen met steun van:
NOVIB
NCO
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Algemene Loterij Nederland
CoBO-fonds
IKON
Vastenaktie
Stichting Margaret Mead
Raad voor de Zending
Demmenie Sport