Ik wil gelukkig zijn - Annette Apon

IK WIL GELUKKIG ZIJN

Jaartal:
2015
Lengte:
71 minuten

Tagline:
Portret van de actrice Fien de la Mar.

Logline:
Fien de la Mar (1898-1965) was een actrice met een bijzondere allure en een uitzonderlijk talent. Ze vierde daar grote triomfen mee, maar haar leven eindigde tenslotte in een tragedie.

Synopsis:
Fien de la Mar (1898-1965) was een uitzonderlijke actrice. Ze trad op in revues en cabarets, maar speelde ook grote dramatische rollen. Ze kon zich zonder reserves in een rol blootgeven en een personage daarmee ongekend reliëf geven. Ze had lak aan het onderscheid tussen hoge en lage kunst, en kon in allebei excelleren. Ook in andere opzichten was ze ongrijpbaar en liet ze zich niet in een hokje stoppen. Ze leek niet geïnteresseerd in politiek en de wereld om haar heen, maar weigerde in de oorlog zich voor de Kultuurkamer aan te melden. Ze had intense amoureuze affaires, maar Piet Grossouw bleef de belangrijkste man in haar leven. In 1947 kwam haar grote droom, een eigen theater, uit: het De La Mar Theater. Ze was daar in de ene na de andere productie te zien. Maar na drie jaar ging het theater al weer failliet. Ze kon daarna geen plek meer in de toneelwereld vinden. Haar man, Piet Grossouw, die een rustpunt was in haar turbulente leven, stierf in 1957. In 1965 pleegde ze zelfmoord.
Fien de la Mar was iemand die zo veel talenten had, maar niet goed wist hoe die te hanteren. Ze hadden eigenlijk over drie levens verdeeld moeten worden om tot volle ontwikkeling te komen. Het was een mateloosheid die haar tenslotte fataal werd. Er is veel beeldmateriaal van haar bewaard gebleven. Haar hele leven lang zijn er foto’s van haar gemaakt, vanaf toen ze een baby was tot vlak voor haar dood. Tussen 1934 en 1940 speelde ze in negen films. IK WIL GELUKKIG ZIJN roept middels filmfragmenten en foto’s een beeld op van de magie van haar spel, de euforie en de wanhoop in haar leven. In de soundtrack wordt een spel gespeeld met het geluid van haar filmscènes en quotes uit interviews over haar.

Cast:
Johanna ter Steege (Fien de la Mar)

Crew:
scenario & regie: Annette Apon
camera: Peter Brugman
geluid: Fokke van Saane
stemmen: o.a. Truus te Selle, Titus Muizelaar, Krijn ter Braak, Olga Zuiderhoek, Cas Enklaar
montage: Jan Ketelaars
sound design: Huibert Boon
postproductie beeld: Loods Lux & Lumen
soundscapes: Harry de Wit
productieleider: Sjoerd Rijkeboer
producent: Digna Sinke

tot stand gekomen in samenwerking met EYE Filmmuseum

de film is tot stand gekomen met steun van:
Nederlands Filmfonds
Amsterdams Fonds voor de Kunst
Abraham Tuschinski Fonds