Eenmaal geslagen - Gerrard Verhage

EENMAAL GESLAGEN, NOOIT MEER BEWOGEN

Jaartal:
1994
Lengte:
85 minuten

Tagline:
Familiedrama rond zoon die wil trouwen met de van moord verdachte overbuurvrouw.

Logline:
Een familiedrama gebaseerd op de roman La Mèche van Lucy Veldhuizen-Marchal.
Een vaderloze familie, gepreoccupeerd met literatuur, bezet een angstaanjagend groot huis in het Amsterdam-Zuid. De zoon wil trouwen met de overbuurvrouw, een van moord verdachte vrouw. Door met haar te trouwen verstoort hij hun stabiele familieleven.

Synopsis:
EENMAAL GESLAGEN NOOIT MEER BEWOGEN is een familiedrama gebaseerd op de roman La Mèche van Lucy Veldhuizen-Marchal. Een vaderloos gezin in 1950, wonende in een angstaanjagend groot huis ergens in Amsterdam-Zuid is gepassioneerd door literatuur. Dat gezin omvat moeder Zijdeveld, haar zoon Charles (35) en dochter Regina (33). Dan is er nog de inwonende neef Jozef. Mag het verhaal realistisch en alledaags klinken: zoon Charles wil gaan trouwen met de overbuurvrouw, een van moord verdachte vrouw, en ontwricht daarmee de hele situatie in het gezin; de uitwerking van dit alles is bizar en voor meerdere uitleg vatbaar.
Zo lijkt het wel alsof het hele verhaal verzonnen wordt door neef Jozef, die immers schrijver wil worden en die op zoek is naar een goede plot. Een goede plot krijgt ie.
De bewuste overbuurvrouw is namelijk de van moord verdachte apothekersvrouw Mary Josseling. Zij wordt de steen in de vijver van het ‘bouwsel van onbeweeglijkheid’, zoals moeder Zijdeveld het huishoudinkje voor Mary’s komst noemt. Mary is de vrouw zonder eigenschappen, die alleen door haar aanwezigheid anderen tot wanhoop brengt en hen zelfs tot slaan drijft. Is ze werkelijk een moordenares, of daagt ze er alleen maar toe uit? Of misschien is ze net zo onschuldig als ze eruit ziet. Voor neef Jozef is de knoop in elk geval niet te ontwarren; hij weet aan het eind van het verhaal het verschil niet meer tussen zijn fantasie en wat er werkelijk om hem heen gebeurt. Hij vertrekt.

Belangrijk in de film is de verhouding tussen moeder en zoon Charles. Die twee leven bijna letterlijk in de literatuur. Ze zijn omringd door boeken en ze spelen ook voortdurend met woorden en citaten. Voor hen verwijst alles in de wereld naar een boek, en omgekeerd kan men door te lezen de wereld leren kennen. Deze benauwde en kunstmatige band tussen moeder en zoon is door niemand te doorbreken. Regina mag af en toe bij haar moeder en broer naar binnen kijken, maar ze blijft buitengesloten. Neef Jozef deelt de passie voor literatuur, maar bij hem is het pose, hij wil alleen maar meetellen. Jozef is dan ook een gemakkelijke prooi voor moeder en zoon.

Zal het de apothekersvrouw lukken om het bouwsel van onbeweeglijkheid neer te halen? Het lukt haar uiteindelijk niet, maar ze verlaat het huis wel met een buit: dochter Regina. Mary en Regina steken in de laatste scène de straat weer over en ze betrekken de … Apotheek. Ook vloeit er wel degelijk bloed in deze thriller, deze komedie, dit melodrama. Het is echter niet het bloed van een der hoofdpersonen.
Moeder en zoon blijven eenzaam achter in het enorme huis. Ze zullen nu eindelijk samen een boek gaan schrijven. De titel is er al: Eenmaal geslagen, nooit meer bewogen.

Cast:
Ineke Veenhoven (Moeder)
Jack Wouterse (Charles)
Ariane Schluter (Gina)
Kathenka Woudenberg (Mary)
Stefan de Walle (Jozef)

Crew:
regie: Gerrard Verhage
scenario: Ger Beukenkamp
camera: Nils Post
art director: Harry Ammerlaan
geluid: Marcel de Hoogd
montage: Stefan Kamp, Hens van Rooy
mixage: Jan van Sandwijk
laboratorium: Cineco
muziek: Fons Merkies
produktieleiding: Will Koopman, Paul Marbus
uitvoerend producent: René Goossens
producent: René Scholten

de film is een coproductie van Studio Nieuwe Gronden met NOS Televisie

tot stand gekomen met steun van:
Nederlands Fonds voor de Film
CoBO-fonds
Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties