De terugkeer - Joost Verhey

DE TERUGKEER

Jaartal:
1990
Lengte:
52 minuten

Tagline:
Documentaire over Afghaanse vluchtelingen in 1989.

Logline:
Afghaanse vluchtelingen werden gevolgd van mei tot en met juli 1989 in een kamp in de buurt van Peshawar (Pakistan) en bij terugkeer in Afghanistan.

Synopsis:
Wat betekent het voor mensen om uit hun vertrouwde omgeving te moeten vluchten naar een vreemd land? Hoe overleven ze daar en met welke problemen worden ze geconfronteerd als ze terug willen keren naar hun dorp of hoeve?
Het leven in Peshawar is vol spanningen, regelmatig worden voorname Afghanen vermoord, in de vluchtelingenkampen is de druk van de mullahs en politieke partijen toegenomen om te verhinderen dat vluchtelingen ook daadwerkelijk terugkeren. Dat zou de geloofwaardigheid van hun politiek nog meer aantasten. Als families besluiten om terug te gaan, wordt dat dan ook niet aangekondigd. Ze zijn er de volgende dag gewoon niet meer.
De film toont achtereenvolgens nieuw aangekomen vluchtelingen in een kamp in de buurt van Peshawar, een familie die al tien jaar in Peshawar woont, en de terugkeer van een familie naar een door oorlog geteisterd Afghanistan en de moeizame wederopbouw.

Cast:
nvt

Crew:
regie & productie: Joost Verhey
camera: Meryem De Lagarde
geluid: Yahya Yusufi, Basharat Hadayat
montage: Stefan Kamp
geluidsmixage: Jack Bol
laboratorium: Cineco
uitvoerend producent: René Scholten

de film is een productie van MM Produkties en Studio Nieuwe Gronden in coproductie met NOS televisie en BRT televisie, dienst Wetenschappen

tot stand gekomen met steun van:
NCO
Stichting Coproductiefonds Binnenlandse Omroep
Stichting Vluchteling
UNHCR
PIA