De onzichtbare vriend - Hans Busstra

DE ONZICHTBARE VRIEND

Jaartal:
2014
Lengte:
52 minuten (televisieversie) & 72 minuten (theaterversie)

Tagline:
Persoonlijke film over geloofstwijfel.

Logline:
Kun je een einde aan je twijfel maken, als de zekerheden waarmee je bent opgevoed je ontvallen?

Synopsis:
Filmmaker en domineeszoon Hans Busstra hoopte een documentaire te maken over gelovigen die niet gehinderd door enige twijfel en met Jezus aan hun zijde door het leven gaan. Hij vond ze. Maar hij eindigt uiteindelijk vooral met zichzelf voor de lens. Zijn film over religieuze twijfelloosheid werd een film over zijn eigen diepe geloofstwijfels.

In een roadtrip door de Nederlandse Bijbelbelt maken we kennis met Michael die het Rotterdamse winkelpubliek de blijde boodschap toeschreeuwt, met Johan en zijn zoon Joop die Nederland volplakken met ‘Kies voor Jezus’ posters, met Jozef, een orthodoxe kluizenaar, maar ook met Klaas Hendrikse, Nederlands enige atheïstische dominee. In gesprek met deze personages probeert Hans een antwoord te vinden op de vraag wie God en Jezus voor hem zijn.

‘Waarom wil je eigenlijk zo graag geloven?’ vraagt zijn jongste zusje die zelf niet meer gelooft. Aan de keukentafel bij zijn ouders blijkt dat zijn verlangen om God te vinden alles te maken heeft met zijn gelovige opvoeding en de diepe wens van zijn ouders dat alle kinderen in Jezus blijven geloven als de redder van hun leven. Maar in gesprek met zijn oudere twee zussen blijkt dat ook zij worstelen met het geloof dat ze van huis uit hebben meegekregen.

Anderhalf jaar lang neemt Hans videodagboeken op. Met enige zelfspot komt hij erachter dat in Jezus geloven verdacht veel lijkt op geloven in Superman. Desalniettemin stelt hij zich Jezus voor als een onzichtbare vriend. Patrick, een goede vriend schiet in de lach en vertelt over zijn neefje die ook fantaseert over een onzichtbaar vriendje. Maar als die onzichtbare vriend Jezus zich tijdens een autorit aan Hans lijkt te openbaren is hij diep geraakt en besluit hij tijdens een bedevaartreis naar Assisi dat hij Jezus wil volgen.

Hoe doe je dat anno 2014 in Nederland? Daar zijn tegenwoordig Jezuskampen voor in de Ardennen, waar je met andere mannen onder barre omstandigheden probeert dichter bij Jezus te komen. Hans loopt halfnaakt door een koude rivier, laat voor zich bidden en doet mee aan een kruisprocessie maar vindt niet de Jezus die hij zoekt.

De Onzichtbare Vriend gaat over een voor de maker onoplosbare worsteling met het christelijke geloof. Steeds wanneer hij denkt God gevonden te hebben lijkt hij hem ook weer kwijt te raken. Het drijft Hans soms tot wanhoop, maar zou in deze golfbeweging van geloof en twijfel misschien ook een soort rust te vinden zijn?
Eric, een niet gelovige vriend zegt troostend: ‘Als Jezus echt met je begaan is, dan begrijpt hij heus wel dat je zo zoekt’.

Cast:
nvt

Crew:
scenario & regie: Hans Busstra
camera: Hans Busstra en Job Kraaijeveld
geluid: Hans Busstra, Daan Arens, Bert van den Dungen
montage: Albert Elings
geluidsontwerp: Marc Lizier / Klink
postproductie beeld: Amator
producent: Digna Sinke

de film is een coproductie van SNG Film met EO televisie

tot stand gekomen met steun van:
Mediafonds