De kastanjeboom en de rivier - Marieke van der Sloot

DE KASTANJEBOOM EN DE RIVIER

Jaartal:
2010
Lengte:
40 minuten

Tagline:
Ontwikkelingen in het landschap vanuit het perspectief van een kastanjeboom

Logline:
Vanuit het perspectief van een oude kastanjeboom wordt naar het landschap gekeken en naar de veranderingen die zich daarin voltrekken.

Synopsis:
In de Brabantse Biesbosch is de polder Turfzakken aangewezen als overstroomgebied voor het hoge water van de rivieren. Om dit te realiseren moet er een geul gegraven worden dwars door wat ruim een eeuw als polder gefunctioneerd heeft. Met mensenhanden gemaakt land wordt weer teruggegeven aan het water.

In een hoek van deze polder staat een grote oude kastanjeboom. Vanuit haar ogen en vanaf haar takken kijken we mee naar het landschap. We zien hoe in eerste instantie de polder een plek is voor weer, wind en water. De hooglanders en een spaarzame vogelaar zijn de enige bezoekers van formaat. Dag, nacht en de seizoenen vormen een ritme zonder begin of eind. Zonnestralen en regenbuien bezoeken de boom. Laten hun indruk achter en vertrekken weer. De wind geeft de maat van de dans van de bladeren aan. Zo is het jaren geweest en zo zal het ook altijd blijven.

Maar op een zekere herfstdag wordt de boom opgeschrikt door vreemde geluiden. Machines en tractoren trekken het gebied in. Ze laten keetjes achter, en een aggregaat. Er wordt een werkpad aangelegd. Gedurende de wintermaanden worden met alle hevigheid de armen van de machines in de grond gezet. We zien plukken pitrus verdwijnen tussen grote happen zwarte klei die in brokken uiteen valt. Langzaam maar zeker tekent zich het tracé van een nieuwe rivierarm af.

Crew:
regie & camera: Marieke van der Sloot
geluid: Alex Booy, Robil Rahantoeknam, Wilco van Blitterswijk, Dennis Kersten
montage: Marieke van der Sloot, Albert Elings
geluidsnabewerking: Boon & Booy
beeldafwerking: Loods, Lux & Lumen
muziek: Frans Moussault
producent: Digna Sinke

de film is tot stand gekomen met steun van:
Nederlands Fonds voor de Film

Filmprijs:
Yosemite International Film Festival 2010: Silver Sierra Film Award