Above us all - Eugenie Jansen

ABOVE US ALL

Jaartal:
2014
Lengte:
100 minuten

Tagline:
Meisje rouwt om haar moeder.

Logline:
Een hedendaags sprookje in 3D over een Australisch meisje dat de dood van haar moeder probeert te verwerken, omgeven door de landschappen vol sporen van de Eerste Wereldoorlog.

Synopsis:
Shay is elf jaar. Haar moeder is inheems Australisch, en haar vader is een Vlaamse sterrenkundige. Hij werkt als onderzoeker bij een Australische sterrenwacht.
Als zijn vrouw overlijdt besluit hij terug te gaan naar Ieper (België) om zijn leven weer op de rails te krijgen. Hij neemt zijn twee kinderen mee.
ABOVE US ALL vertelt het verhaal van een geamputeerd en ontworteld gezin, dat zijn plek moet zien te vinden in een nieuwe wereld. Dat is een wereld die honderd jaar na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, nog steeds worstelt met de vraag welk verhaal van die gemeenschappelijke traumatische gebeurtenis het meest relevant is.
Aan de ene kant is er die collectieve herdenking, aan de andere kant de persoonlijke rouw om iemand van wie je veel hield.
“Heeft elke ster een naam?’ vraagt Shay aan haar vader. Hij antwoordt dat er daarvoor veel te veel sterren zijn. “Wat moet je zijn of wat moet je doen om een naam te krijgen?” is haar volgende vraag. Shay’s grootvader heeft verteld dat haar moeder nu ergens in de “sky camp” is, in de uitgestrekte, grenzeloze ruimte boven ons, daar waar haar vader een uitbreidend heelal ziet met nieuwe natuurkundige ontdekkingen.
“Het is onmogelijk om iemand te vergeten van wie je echt hield”, concludeert Shay die niet meer voor- of achteruit wil. Haar vader denkt daar anders over: “Je moet verder, je hebt geen keuze, de wereld draait door en trekt je mee.”
Iedere ster legt zijn eigen weg af door het heelal. Zeker in tijden van verdriet.

Cast:
Shayleah Sands (Shay)
Kaleb Sands (Kaleb)
Maarten Baes (Koen)
Pearl Davern (Maree)
Greg Griffiths (Greg)

Crew:
regie: Eugenie Jansen
scenario: Kim Niekerk, Patrick Minks
camera: Adri Schrover NSC
supervisor stereographer: Kommer Kleijn SBC
geluid: Kasper Koudenburg
montage: Nico Leunen
sound design en re-recording mixer: Michel Schöpping
postproductie beeld: Loods Lux & Lumen
line producer: Mariette van Sisseren
production manager: Hanneke Schots
delegate producer: Digna Sinke
coproducent: Tomas Leyers, Marc Goyens, Guy & Wilfried van Baelen, Brigitte Baake
producent: René Goossens, Annemiek van Gorp

de film is een productie van De Productie in coproductie met Minds Meet en KRO televisie, met als delegate producer Digna Sinke (SNG Film)

tot stand gekomen met steun van:
Nederlands Filmfonds
Vlaams Audiovisueel Fonds
Mollywood film financing & taxsheltering
Gebroeders Demasure
Tax shelter investor UTB industry
Rotterdam Media Fonds
Mediafonds
CoBO