Winterstilte - Sonja Wyss

WINTERSTILTE: DVD Duits gesproken / Nederlands en Engels ondertiteld
uitgegeven door Mokum Filmdistributie, 70 minuten

Een man, een vrouw en hun vier dochters wonen in een berghut in een ingesneeuwd dorpje dat tussen hoge rotsachtige bergen ingeklemd ligt. Het katholieke geloof en het sterke geloof in sagen heeft grote invloed op hun dagelijkse leven. Na een ongeluk waarbij de man om het leven komt, blijven zijn vrouw en hun volwassen dochters in rouw achter. Op dat moment wordt de sfeer van de film droomachtig. Een soort winterslaap: Winterstilte.

Hertmannen duiken op. Het zijn figuren die de duur van de rouwfase bepalen. Die lijkt al jaren gaande te zijn. De hertmannen hebben geen zin de rouwfase te beëindigen omdat ze een geheime verhouding met de dochters hebben.

Een 11-jarig meisje ligt te slapen in een eenvoudig kamertje. Op haar voorhoofd, beweegt iets, alsof er een gewei zou gaan groeien. In het open raampje zit een sneeuwuil en kijkt het kamertje in.
In een andere scène staat het meisje in een dal tussen de besneeuwde bergtoppen. Ze staat stil en houdt de handen open over elkaar, voor haar onderbuik. Langzaam vult de hemel zich met vogels die uit haar handen opstijgen, terwijl we een lied horen, gezongen door een hele hoge sopraanstem. Het lied gaat over een meisje dat gekweld wordt door haar geweten omdat ze een jongen een kus gegeven heeft.

In een kamer van de berghut zijn de vier dochters gezamenlijk een tafelkleed aan het borduren, dat bedoeld is voor de huwelijksuitzet. Ze borduren ieder een hert. Ze zijn al lang klaar om te gaan trouwen, maar moeten de rouwtijd afwachten.

Hun moeder, de weduwe, kijkt afwezig uit het raam de nacht- en maanlucht in. Ze ziet een groep mannen in zwarte lange kleding met capuchon,  een hertengewei op het hoofd. De hertmannen lopen langs haar huis en dan verder de bergen in. Ze denkt aan haar bruiloft, ver in het verleden.

Na de lange winterslaap bereiken de eerste zonnestralen het dorpje. De fabelfiguren zijn verdwenen, alleen de hertengeweien liggen in de bedden van de dochters. De vier dochters staan boven op een berg, boven het nevelmeer en zingen. De moeder is buiten en kijkt de bergen in. Ze bukt zich, strijkt voorzichtig de bovenste laag sneeuw weg. Sneeuwklokjes komen tevoorschijn. Ze glimlacht.

Te bestellen bij www.mokumfilm.nl
(prijs € 9,95 in Nederland inclusief verzendkosten)