Brossa, Cinema Invisible - Digna Sinke

BROSSA: DVD Spaans en Nederlands gesproken / Nederlands, Engels en Spaans ondertiteld
SNG 003, 70 minuten

Op een nacht in de loopgraven, tijdens de Spaanse Burgeroorlog, hoorde Joan Brossa een stem zijn naam roepen. Hij zag niemand en liep de kant op waar hij het geluid vandaan hoorde komen. Even later sloeg er een granaat in op de plek waar hij net daarvoor nog gestaan had. Vanaf dat moment wilde Brossa dichter worden.

Na de oorlog richtten Brossa en zijn vrienden Antoni Tàpies, Modesto Cuixart, Ponç en Arnau Puig een groepje op dat ze Dau al Set noemden: dobbelsteen zeven. Ze maakten een tijdschrift, ze voerden verhitte discussies over Nietzsche, ze luisterden naar Tristan und Isolde van Wagner en brachten onvergetelijke dagen door in het oude landhuis van hun vriend Lluis Riera.

Op weg daarheen, op een klein station aan de voet van de bergen, ontstond het idee om een film te maken. In 1948 schreef Brossa een scenario Foc al Cántir (Vuur in de kruik). Hij was gek op film, maar wist van de praktijk van filmmaken eigenlijk niets af. Film was magie voor Brossa. Lluis Riera zou de regie op zich nemen, en de andere vrienden zouden meespelen. Maar de film werd niet gemaakt en het scenario verscheen zo’n 50 jaar later, ter ere van het honderdjarig bestaan van film, in het boek Anthologie du Cinéma Invisible van Christian Janicot.

Joan Brossa stierf in 1998, na een val van de trap in zijn atelier. Zijn vrienden praten nog steeds vol liefde en bewondering over hem.

 

DVD Bestellen:

Vul onderstaand formulier in en maak €12,50 over.
Informatie over betaling wordt u toegestuurd.

    Meer informatie: info@sngfilm.nl