Belle van Zuylen / Madame de Charrière - Digna Sinke

BELLE VAN ZUYLEN: DVD Nederlands gesproken / Engels en Frans ondertiteld
Extra’s: trailer / photo gallery / deleted scènes
uitgegeven door Homescreen, 108 minuten

Drie jaar voor de revolutie in Frankrijk alles op zijn kop zet, is BELLE VAN ZUYLEN (Will van Kralingen) in Parijs gaan wonen, op zoek naar persoonlijke vrijheid. Daar ontmoet ze een roodharige, verlegen jongen van 19 jaar die haar fascineert: BENJAMIN CONSTANT (Laus Steenbeeke). Tussen de twee ontwikkelt zich een heftige vriendschap.
Maar intussen is DE CHARRIERE (Kees Hulst) zijn vrouw in Parijs komen opzoeken. Hun relatie is moeizaam, maar als Benjamin plotseling uit Parijs vertrekt, besluit Belle teleurgesteld om met haar echtgenoot mee terug naar Zwitserland te gaan.

Een aantal maanden later staat daar op een avond totaal onverwacht Benjamin Constant op de stoep. Het is een heftig weerzien. Noodgedwongen brengt hij de winter in het huis van De Charrières door. Voor Belle en Benjamin breekt er een gelukkige periode aan. De Charrière neemt de intimiteit tussen Belle en Benjamin voor lief. Maar Benjamins vader stelt alles in het werk om zijn zoon weg te krijgen uit Belle’s omgeving. Hij regelt voor Benjamin een carrière aan het hof van Brunswijk.

De vriendschap tussen Belle en Benjamin zet zich per brief voort. Allebei voelen ze zich onbegrepen en bijna misplaatst in hun omgeving, en tegelijkertijd zien ze geen mogelijkheid om daaraan iets te veranderen. Hun gelukkige tijd samen lijkt een verloren paradijs te zijn.

De situatie verslechtert nog als Belle’s dienstmeisje Henriëtte zwanger blijkt te zijn zonder te weten van wie. Heel Belle’s omgeving keert zich tegen haar als ze probeert te voorkomen dat Henriëtte verbannen wordt. De Charrière is dan intussen afgereisd naar Parijs, waar hij met eigen ogen de veranderingen van de revolutie wil zien. Maar de hoopvolle verwachtingen zijn verdwenen. Wel ontmoet De Charrière er GERMAINE DE STAEL (Carla Hardy), jong en belangrijk, die hem verzekert dat ze Belle van Zuylen bewondert en dat ze haar graag eens zou ontmoeten.

Benjamin komt niet langs, ondanks zijn beloftes. De toestand in Frankrijk verslechtert. Vrienden van vroeger zijn onthoofd. Belle wordt ziek en gedeprimeerd. Seizoenen verstrijken.
Maar dan op een winterdag staat daar plotseling als in een droom Benjamin in de deuropening. Hij heeft de beslissing genomen om zijn leven te veranderen. Voor beiden breekt opnieuw een gelukkige periode aan. Het paradijs lijkt teruggevonden te zijn. In een zwoele voorjaarsnacht vergeet Belle al haar redelijkheid en keurigheid. Die nacht is een overwinning van haar hartstocht.
De volgende morgen echter blijkt Benjamin vertrokken. Zijn knecht komt vertellen dat hij toch weer naar Brunswijk is.

Hun briefwisseling gaat door, maar misverstanden en meningsverschillen nemen toe. Als Benjamin het jaar daarop weer in Zwitserland is, komt hij niet langs, ook al belooft hij de winter bij Belle door te brengen. Maar op een mooie herfstdag ontmoet hij Germaine de Stael. Ze raken onmiddellijk zeer van elkaar onder de indruk.

Nog één keer komt Benjamin langs. Belle en Benjamin lijken elkaar niet meer te begrijpen. De komst van Germaine onderbreekt het gesprek. Ze komt Benjamin ophalen om samen naar Parijs te vertrekken. Het is het einde van de vriendschap.

Te bestellen bij www.bol.com (€ 11,95) en www.MegaMovieStore.com (€ 11,99)
(prijs exclusief verzendkosten)

Ook streaming te zien op de Eye Film Player
https://player.eyefilm.nl/nl/films/belle-van-zuylen