SNG Film Classics: nu ook JACOBA van Joram ten Brink

JACOBA is een persoonlijke film van Joram ten Brink over de onderduik van zijn joodse familie in Zuidoost-Drenthe. De film vertelt het verhaal van twee families in Zuidoost-Drenthe: de familie Ten Brink en de familie Omvlee. De Ten Brinks vestigden zich daar eind 17de eeuw. Eerst werkten ze als slagers, later hadden ze een textielwinkel. Het enige verschil tussen deze familie en hun buren was, dat ‘zij op zaterdag naar de kerk gingen en de anderen op zondag’. Het leven van een joodse familie in de medina – op het platteland – was heel anders dan dat van de joden in de grote steden. Zij leefden volledig geïntegreerd met de bevolking. De Tweede Wereldoorlog maakte een einde aan dit bestaan.
Jacoba Omvlee, een weduwe met acht kinderen, verleende toen onderdak aan de familie Ten Brink die bestond uit vader, moeder, hun jongste zoon en een oom, op een kleine zolderkamer. Overdag moesten de vier mensen doodstil blijven zitten, omdat ze anders door de buren gezien zouden kunnen worden. Tweeeneenhalf jaar zaten zij daar ondergedoken.
Joram, de filmmaker, is de zoon van de 16-jarige zoon op zolder. In de film gebruikt hij aangrijpende brieven van zijn oom Leo. Scènes van de onderduik heeft hij laten naspelen door jongere generaties van de Omvlees en de Ten Brinks. En verder zien we beelden van het Drentse platteland die inmiddels ook weer al geschiedenis geworden zijn. Alles op 16 mm film gedraaid.
Een heel bijzondere film, in de serie SNG Film Classics.

https://vimeo.com/536680985

https://www.sngfilm.nl/film/jacoba/