nieuws voorjaar 2021

MENGELBERG ontvangt ontwikkelingssteun van het Nederlands Filmfonds

Het filmplan MENGELBERG van Annette Apon heeft van het Filmfonds subsidie ontvangen voor artistieke ontwikkeling. Stan Lapinski schreef hiervoor het scenario. De film gaat over de laatste jaren van de briljante dirigent Willem Mengelberg, in ballingschap wachtend op de opheffing van zijn dirigeerverbod vanwege zijn houding in de oorlog. Drie vrouwen omringen hem. Binnenkort is er een eerste lezing met de acteurs.

 

FUGA gehonoreerd door het Nederlands Filmfonds als minoritaire coproductie

Fuga

FUGA is een Belgisch/Frans/Nederlands/Peruaanse coproductie met Bénédicte Liénard en Mary Jiménez als regisseurs. Eerder maakten ze BY THE NAME OF TANIA, die geselecteerd werd voor de Berlinale 2019. Ook FUGA is een bijzonder verhaal: In het hart van de Amazone komt SAOR, een jonge androgyne kunstenaar, zijn vroegere minnares Valentina begraven in haar geboortedorp. Door de ontmoeting met haar voormalige vrienden, stort Saor zich in de herinneringen aan de vuile oorlog. Met afgrijzen begrijpt hij hoe zijn geliefde tegelijk slachtoffer en beul was.

Het Filmfonds honoreerde de aanvraag van SNG Film voor een minoritaire coproductie. Hoofdproducent is Hanne Phlypo van Clin d’Oeil. De planning is dat de film in de winter van 2021/22 in Peru wordt opgenomen.

 

MARCHING IN THE DARK gehonoreerd door het Nederlands Filmfonds als minoritaire coproductie

Marching in the dark

Ook voor deze film werkt SNG Film samen met Clin d’Oeil, nu met Evelien de Graeff. MARCHING IN THE DARK is een documentaire. Meer dan 20 jaar heeft India te maken met een hoog zelfmoordpercentage onder boeren. Een groep weduwes die het boerenbedrijf van hun man wil voortzetten,  komt samen om hun problemen te delen. De 28-jarige introverte Sanjeevani vindt de moed om zelfredzaam te zijn, in stille rebellie tegen een patriarchale samenleving. Regisseur is Kinshuk Surjan, die een filmopleiding in India, Praag en Brussel volgde. Ook bij deze film is SNG Film minoritaire coproducent. VAF en Filmfonds hebben een bijdrage toegekend.

 

THE FUTURE IS AN ELDER COW geselecteerd voor TorinoFilmLab ScriptLab 2021

Torino Filmlab

Terwijl KALA AZAR nog her en der op festivals te zien is, werkt Janis aan een nieuw filmplan THE FUTURE IS AN ELDER COW. Het Filmfonds heeft haar in het kader van Film Fast Forward vorig jaar subsidie verleend voor een eerste treatment. Janis is met dit project geselecteerd voor het ScriptLab van het Torino Film Lab. Logline: In een rustig provinciestadje bereidt een stel zich voor om nieuw leven te verwelkomen. De zwangerschap zet een reeks ontwikkelingen in gang betreffende moederschap, voortplanting en empathie, eindigend met het meest ontwrichtende scenario voor het einde van de mensheid: vrouwen die zoogdieren baren in plaats van mensen. Het is een existentieel huiselijk drama met donkere humor; visuele poëzie over ons falen om dieren als gelijkwaardige wezens op deze planeet te erkennen.