Niets voor de eeuwigheid - Digna Sinke
NIETS VOOR DE EEUWIGHEID
Jaartal:
1990
Lengte:
74 minuten
Tagline:
Documentaire over industriële archeologie en de industriële geschiedenis van Nederland.
Logline:
Aan de hand van zes verschillende objecten uit verschillende tijden wordt op poëtische wijze de geschiedenis van de industriële ontwikkeling in Nederland verteld.
Synopsis:
Niets voor de Eeuwigheid schetst de grote lijnen van de industrialisatie in Nederland als een onderschat stuk cultuurgeschiedenis. Verleden en heden blijken naadloos in elkaar over te lopen. Na een inleiding wordt de historische ontwikkeling van de industrialisatie gevolgd waarbij zes totaal verschillende objecten uit verschillende tijden verspreid over Nederland een bepalende rol in de film spelen: een stoommachine in gemaal Mastenbroek, een spoorbrug in Rotterdam, de zuivelfabriek Freia in Friesland, de Van Heek textielfabriek in Enschede, een mijnwerkerswoning in Schaesberg, een koekjesfabriek in Utrecht en de elektriciteitscentrale bij Vlissingen. Een fabrieksdirecteur, een oud-mijnwerker, een architect en een stedenbouwkundige, een museumconservator, een industrieel archeoloog, en een vrijwilliger die als machinist werkt, vertellen hoe zij tegen de recente ontwikkelingen aankijken van het gebouw, de brug of de machine waar ze bij betrokken zijn. Bijna alle mogelijkheden komen aan bod, variërend van sloop tot behoud.
De film heeft vooral de eerste helft een sterk informatieve kant. Eén commentaarstem verwoordt de concrete gegevens, een andere stem voegt daar gekleurde, persoonlijke associaties aan toe. De geluiden in de film overstijgen soms de realiteit, vol suggestie en gestileerdheid. Naar het einde toe blijken de persoonlijke, poëtische beelden de werkelijke basis van de film te zijn.
Crew:
scenario & regie: Digna Sinke
camera: Goert Giltaij, Eugene van den Bosch, Jan Wich
geluid & geluidsmontage: Jan Wouter van Reijen
geluid: Lukas Boeke, Piotr van Dijk
mixage: Jack Bol
laboratorium: Cineco
stemmen: Eveline de Mooij, Digna Sinke
productieleiding: Ineke van Gulik
producent: René Scholten
de film is tot stand gekomen met steun van:
CoBO-fonds
Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties
NOS televisie