Georgica - Katelijne Schrama

GEORGICA

Jaartal:
2014
Lengte:
70 minuten

Tagline:
Beschouwing over de hedendaagse landbouw geïnspireerd door het gedicht Georgica van Vergilius.

Logline:
Meer dan tweeduizend jaar geleden schreef Vergilius een lofdicht op de landbouw. Is er voor een boer in Flevoland nog iets terug te vinden dat zijn geldigheid niet verloren heeft?

Synopsis:
We dwalen over het vlakke land van de Flevopolder, het laatste inpolderingsproject van de Nederlandse overheid. We zien hoe verschillende boeren in dat geordende landschap hun vak uitoefenen. Meer dan tweeduizend jaar geleden schreef de Romeinse dichter Vergilius een lofzang op het boerenbedrijf en het leven op het platteland met de titel Georgica. Wat vinden de boeren van de teksten van Vergilius? Sommige dingen zijn hetzelfde gebleven: de seizoenen, de grond die bewerkt moet worden, het weer, de geluiden van de vogels. Maar als vanzelf komen ook verhalen boven over wat veranderd is, over de invloed van de voedselindustrie, over hedendaagse regelgeving.
Aan de hand van vier hoofdstukken maken we kennis met heel verschillende mensen. Corrie Vogelaar (85) vertelt hoe ze met haar man Piet hun bedrijf (koeien) in de Flevopolder begon. Voor de opening had ze graag Sicco Mansholt uitgenodigd, minister van landbouw en voorvechter van moderne grootschaligheid. Maar hij was weg, hij was in zijn eentje een zeilreis gaan maken om na te denken. Toen hij terugkwam, kwam er een andere Mansholt terug, zegt Corrie Vogelaar.
Verder maken we kennis met Carel Bouma, een biologische boer, die zegt dat er maar weinig oorspronkelijke boeren overgebleven zijn. Velen zijn iets anders gaan doen, of hebben zich gespecialiseerd, zoals hij zelf. Sjaak Groot heeft de ommezwaai gemaakt van akkerbouwbedrijf naar zorgboerderij. Daar is een soort kleinschalige ongedwongenheid mogelijk die aan de landbouw van vroeger doet denken. Wim van Wageningen heeft een tijdje in de ICT gewerkt, maar is toen toch met een geitenboerderij begonnen, met zo’n 1800 geiten. Hij dacht dat een geit een kleine koe was, maar kwam er achter dat het toch een dier op zich is. Zijn vader en zijn broer helpen mee. Peter Culenaere is vooral gepassioneerd met aardappels bezig, maar combineert dat met handel en machines. En Bram Versprille weet alles van fruitteelt en keurt de nieuwe soorten appels voor een vermeerderingstuin. De consument wil een vrolijke, rode appel, al smaakt de oranje misschien beter.
Erik Veldhuisen heeft net zijn supermoderne bedrijf met 100 koeien verkocht. Naast de koeien hield hij ook duizenden eenden. Een half jaar later zal de stal leeg zijn. Hij is op zoek naar wat anders. Tenslotte zien we imker Kotterink aan het werk. Bewuste kleinschaligheid bij uitstek.

Georgica laat het landschap zien, in al zijn grootschalige schoonheid. We horen flarden van het gedicht van Vergilius, soms voorgelezen door de boeren. In een landschap vol moderne windmolens vertelt Piet Vogelaar hoe graag hij vroeger met paarden werkte, en dat de overgang naar de tractor hem zwaar viel. Maar die windmolens vindt hij wel wat.
In het laatste hoofdstuk (Toekomst) zien we een keukentafelgesprek bij de familie Culenaere. Zal de zoon echt zijn vader gaan opvolgen? Hoe moeilijk gaat dat worden? Bij Erik Veldhuisen zijn de koeien inmiddels weg, zijn stal is leeg. Hij gaat opnieuw beginnen. En bij de geiten van Wim van Wageningen worden de hoefjes bijgewerkt (“gekapt”) vóór ze de reusachtige carrousel ingaan waar ze gemolken worden. Kan duurzaamheid grootschalig zijn? Kan je als boer nog onafhankelijk keuzes maken? Zeggenschap hebben over de voedselindustrie? Over je eigen bestaan?

Cast:
nvt

Crew:
scenario & regie: Katelijne Schrama
camera: Ben Geraerts
geluid: Alex Booy
montage: Katelijne Schrama
geluidsontwerp: Boon & Booy
postproductie beeld: Loods Lux & Lumen
muziek: Gert-Jan Blom
producent: Digna Sinke

de film is een coproductie van SNG Film met de Boeddhistische Omroep Stichting

tot stand gekomen met steun van:
Mediafonds

Filmprijs:
Filmfestival „Der neue Heimatfilm“, Freistadt 2015: Prijs voor Beste Documentaire