EN AMONT DU FLEUVE uitgezonden op TV5

Franse zender TV5 heeft de speelfilm EN AMONT DU FLEUVE van Marion Hänsel uitgezonden. De film werd uitgezonden op zondag 1 oktober om 21.00 uur en herhaald op vrijdag 6 oktober om 18.39 uur. Abonnees van o.a. Ziggo konden de film op TV5 zien en kiezen voor Engelse ondertitels.

Distributeur Cinéart heeft de speelfilm uitgebracht op DVD. De film is eerder te zien geweest in de Nederlandse filmtheaters.

de pers over de film:
NRC Handelsblad (4/5★): ‘Oog in oog met zoveel overweldigende natuur wordt de film een meditatieve ervaring, een roadmovie die je onder je voelt deinen, en voelt spannen in je kuiten tijdens de bergtocht. En wat een feest om die reis samen met die twee zwijgzame acteergrootheden te maken.’
VPRO Gids (4/5★): ‘Zoals Gourmet en López hun gedesillusioneerde personages stukje bij beetje onthullen, is van grote klasse.’
Trouw (4/5★): ‘Mooi gefotografeerd verhaal’
Nederlands Dagblad (4/5★): ‘Mooie ontwikkeling hoofdrolspelers’, ‘Sterk geacteerde hoofdrollen’, ‘Prachtige natuurbeelden’, ‘Krachtig uitgewerkt verhaal met diepgang’

SNG Film is coproducent van de film. De film gaat over twee halfbroers die elkaar leren kennen wanneer zij met een oud bootje in een onherbergzaam gebied een rivier opvaren, op zoek naar de plek waar hun vader overleden is.

EI gedigitaliseerd voor vertoning op Filmfestival Oostende

De speelfilm EI van regisseur Danniel Danniel is speciaal gedigitaliseerd voor een vertoning op het Filmfestival Oostende in verband met het feestelijk eerbetoon aan hoofdrolspeler Johan Leysen. De film werd vertoond op 10 september in aanwezigheid van Johan Leysen, die van het festival de Outstanding Achievement Award uitgereikt kreeg. Op de boulevard van Oostende werd de stertegel door de acteur zelf onthuld.

De digitalisering van de analoge film uit 1988 is mede mogelijk gemaakt is door een bijdrage van het ANV (Algemeen Nederlands Verbond, de organisatie die Nederlands-Vlaamse samenwerking wil bevorderen: http://www.anv.nl/over-het-anv/) en het Filmfestival Oostende. De film kan nu in theaters vertoond worden vanaf DCP.

DVD ECHO THE NOW nu verkrijgbaar

De DVD van de artistieke experimentele film Echo the Now van beeldend kunstenaar Anet van de Elzen is nu verkrijgbaar. De film zal naar verwachting begin volgend jaar te zien zijn in diverse musea en galeries.
SNG Film is vooral betrokken geweest bij de afwerkingsfase van de film.

logline:
Een vrouw kijkt terug op haar leven, op zoek naar de essentie. Beeldend kunstenaar Anet van de Elzen verbeeldt dat door middel van haar performances. Alle lessen van het leven gaan uiteindelijk over het elimineren van bijzaken.

NIEUWE WEBSITE

SNG Film heeft een nieuwe website! Op de nieuwe site kunnen bezoekers beschrijvingen lezen en stills zien van alle SNG Film (co-)producties sinds de oprichting van SNG Film / Studio Nieuwe Gronden in 1979. De nieuwe website heeft ook een webshop waar Dvd’s van recente en oude films van SNG Film besteld kunnen worden.
Met plezier gunnen we u een kijkje in de rijke geschiedenis van SNG Film / Studio Nieuwe Gronden!

De Verbeelding

Het filmproject Kala-a-zar van beeldend kunstenaar Janis Rafa is geselecteerd voor De Verbeelding 2016, een gezamenlijk initiatief van het Nederlands Filmfonds en het Mondriaanfonds.

logline:
Kala-a-zar is een hybride film over een jong stel dat zich bekommert om dode dieren om zo hun leven zin te geven.

Janis Rafa heeft eerder een aantal korte films gemaakt. Haar project Three Farewells: film trilogy is oa. te zien geweest in EYE. Werk van haar bevindt zich in de collectie van het Stedelijk Museum, de Rijksakademie, de Caldic Collectie, en het State Museum of Contemporary Art (Thessaloniki).
Kala-a-zar zal in Griekenland gedraaid worden.

Groeneveldprijs voor Digna Sinke

Filmmaakster Digna Sinke ontving begin november de Groeneveldprijs. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend door Stichting Kasteel Groenveld. Aan de prijs is een bedrag van 5000 euro verbonden.

Het juryrapport roemt Digna Sinke voor de wijze waarop zij in haar totale oeuvre van 25 films, dat inmiddels een periode 45 jaar omvat, aandacht geeft aan de betekenis van natuur en landschap. Niet alleen in haar documentaires die de ontwikkeling van natuur en landschap als onderwerp hebben, zoals de documentaires over de transformatie van landbouw naar natuur op het eiland Tiengemeten en haar recente film ‘Onder de oppervlakte’ over de ontpoldering van de Hedwigepolder in Zeeland, maar ook in haar overige films speelt de omgeving, het landschap een bijzondere rol. Continue…

TAZARA

Jeroen van Velzen is met Niels van Koevorden (camera) en Tim van Peppen (geluid) aan de laatste opnameperiode in Tanzania begonnen. Filmen in Afrika brengt altijd veel verrassingen met zich mee, en het draaien op een overvolle trein is heel dynamisch maar hard werken.
Begin 2017 wordt met de montage begonnen.

De documentaire gaat over de kracht van overleven in Oost-Afrika, en volgt een aantal passagiers op een trein die door Tanzania rijdt.
Jeroens eerste lange documentaire Wavumba, over een oude Keniaanse visser die een haai wil vangen, heeft internationaal meerdere prijzen gewonnen.

In ontwikkeling

Het Filmfonds heeft productieontwikkelingssubsidie toegekend aan het project SNELWEG van Ben van Lieshout. Eerder al zegden het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Fonds 21 een bijdrage toe. In de documentaire wil Ben van Lieshout de Nederlandse snelwegen doorkruisen samen met kunstenaar Melle Smets en filosoof Bram Esser, de auteurs van het bekroonde boek Snelwegverhalen.

logline:
Snelweg is een cinematografische ode aan, maar ook een klaagzang op het fenomeen van de alsmaar groeiende snelweginfrastructuur in Nederland; een poëtische en schurende roadmovie over de intrigerende en fascinerende wereld op en aan de snelweg.

DE VERLOREN BRIEF, de lange speelfilm van Peter Delpeut en scenarioschrijver Stan Lapinski, heeft van het Filmfonds subsidie gekregen voor de ontwikkelingsfase. De speelfilm is geïnspireerd op het leven van Willem Mengelberg.

logline:
Ooit was Willem Mengelberg een geniaal dirigent, maar tussen 1940 en 1945 was hij verdwaald in de buitenmuzikale werkelijkheid van oorlog en nazisme. Afgezonderd in de Zwitserse Alpen wordt hij omringd door drie vrouwen die hunkeren naar zijn liefde en aandacht. Alle drie proberen zij hem te steunen in het gevecht met de demonen uit zijn verleden. Muziek is uiteindelijk het enige wat hem rest.