Avant-première van En Amont du Fleuve in EYE

AVANT-PREMIÈRE
De avant-première van de speelfilm EN AMONT DU FLEUVE van Marion Hänsel vindt op dinsdag 28 maart om 19.00 uur plaats in EYE te Amsterdam. Regisseur Marion Hänsel is bij de vertoning aanwezig. Na afloop van de film zal er een korte Q&A zijn.

De film wordt vanaf 1 juni 2017 in de filmtheaters uitgebracht door distributeur Cinéart. Kaartjes voor de avant-première zijn te bestellen op de site van EYE.

SNG Film is coproducent van de film. De film gaat over twee halfbroers die elkaar leren kennen wanneer zij met een oud bootje in een onherbergzaam gebied een rivier opvaren, op zoek naar de plek waar hun vader overleden is. De opnames voor de film hebben plaats gevonden in Kroatië. De twee broers worden gespeeld door Olivier Gourmet en Sergi Lopez. John Lynch is een geheimzinnige bekende van hun overleden vader.

ZOMERZEE vooraf te zien bij vertoning PASSAGE

Op maandag 3 april om 19.00 uur is in het Ketelhuis te Amsterdam een speciale vertoning van de film PASSAGE. van Jascha de Wilde en Ben Hendriks. Vanaf 6 april is de film dan te zien in de filmtheaters.
In PASSAGE wordt de toeschouwer meegenomen op een intrigerende tocht door Europa vanuit het perspectief van een “Spitsenschipper”. In een spel over drie schermen toont PASSAGE de poëzie van wat door mensenhanden is aangelegd en wat door de tijd – veranderende economische en maatschappelijk structuren – teloor dreigt te gaan. Het kleine binnenvaartschip als metafoor voor het langzaam verglijden van de tijd in een snel veranderend Europa.

Als voorfilm wordt ZOMERZEE van Kees Hin vertoond. De film is in 2003 geproduceerd door SNG Film in het kader van GEDICHTEN UIT ZEE . In ZOMERZEE ondervraagt de filmmaker mensen op het strand over het gedicht Zee van J.C. van Schagen.
GEDICHTEN UIT ZEE bestaat uit acht korte films van verschillende makers die zich hebben laten inspireren door gedichten over zee en Zeeland. De DVD is nog verkrijgbaar.

NIEUWE WEBSITE

SNG Film heeft een nieuwe website! Op de nieuwe site kunnen bezoekers beschrijvingen lezen en stills zien van alle SNG Film (co-)producties sinds de oprichting van SNG Film / Studio Nieuwe Gronden in 1979. De nieuwe website heeft ook een webshop waar Dvd’s van recente en oude films van SNG Film besteld kunnen worden.
Met plezier gunnen we u een kijkje in de rijke geschiedenis van SNG Film / Studio Nieuwe Gronden!

De Verbeelding

Het filmproject Kala-a-zar van beeldend kunstenaar Janis Rafa is geselecteerd voor De Verbeelding 2016, een gezamenlijk initiatief van het Nederlands Filmfonds en het Mondriaanfonds.

logline:
Kala-a-zar is een hybride film over een jong stel dat zich bekommert om dode dieren om zo hun leven zin te geven.

Janis Rafa heeft eerder een aantal korte films gemaakt. Haar project Three Farewells: film trilogy is oa. te zien geweest in EYE. Werk van haar bevindt zich in de collectie van het Stedelijk Museum, de Rijksakademie, de Caldic Collectie, en het State Museum of Contemporary Art (Thessaloniki).
Kala-a-zar zal in Griekenland gedraaid worden.

Groeneveldprijs voor Digna Sinke

Filmmaakster Digna Sinke ontving begin november de Groeneveldprijs. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend door Stichting Kasteel Groenveld. Aan de prijs is een bedrag van 5000 euro verbonden.

Het juryrapport roemt Digna Sinke voor de wijze waarop zij in haar totale oeuvre van 25 films, dat inmiddels een periode 45 jaar omvat, aandacht geeft aan de betekenis van natuur en landschap. Niet alleen in haar documentaires die de ontwikkeling van natuur en landschap als onderwerp hebben, zoals de documentaires over de transformatie van landbouw naar natuur op het eiland Tiengemeten en haar recente film ‘Onder de oppervlakte’ over de ontpoldering van de Hedwigepolder in Zeeland, maar ook in haar overige films speelt de omgeving, het landschap een bijzondere rol. Continue…

TAZARA

Jeroen van Velzen is met Niels van Koevorden (camera) en Tim van Peppen (geluid) aan de laatste opnameperiode in Tanzania begonnen. Filmen in Afrika brengt altijd veel verrassingen met zich mee, en het draaien op een overvolle trein is heel dynamisch maar hard werken.
Begin 2017 wordt met de montage begonnen.

De documentaire gaat over de kracht van overleven in Oost-Afrika, en volgt een aantal passagiers op een trein die door Tanzania rijdt.
Jeroens eerste lange documentaire Wavumba, over een oude Keniaanse visser die een haai wil vangen, heeft internationaal meerdere prijzen gewonnen.

In ontwikkeling

Het Filmfonds heeft productieontwikkelingssubsidie toegekend aan het project SNELWEG van Ben van Lieshout. Eerder al zegden het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Fonds 21 een bijdrage toe. In de documentaire wil Ben van Lieshout de Nederlandse snelwegen doorkruisen samen met kunstenaar Melle Smets en filosoof Bram Esser, de auteurs van het bekroonde boek Snelwegverhalen.

logline:
Snelweg is een cinematografische ode aan, maar ook een klaagzang op het fenomeen van de alsmaar groeiende snelweginfrastructuur in Nederland; een poëtische en schurende roadmovie over de intrigerende en fascinerende wereld op en aan de snelweg.

DE VERLOREN BRIEF, de lange speelfilm van Peter Delpeut en scenarioschrijver Stan Lapinski, heeft van het Filmfonds subsidie gekregen voor de ontwikkelingsfase. De speelfilm is geïnspireerd op het leven van Willem Mengelberg.

logline:
Ooit was Willem Mengelberg een geniaal dirigent, maar tussen 1940 en 1945 was hij verdwaald in de buitenmuzikale werkelijkheid van oorlog en nazisme. Afgezonderd in de Zwitserse Alpen wordt hij omringd door drie vrouwen die hunkeren naar zijn liefde en aandacht. Alle drie proberen zij hem te steunen in het gevecht met de demonen uit zijn verleden. Muziek is uiteindelijk het enige wat hem rest.

ECHO THE NOW

De artistieke experimentele film Echo the Now van beeldend kunstenaar Anet van de Elzen is bijna afgewerkt en zal naar verwachting begin volgend jaar te zien zijn in diverse musea en galeries.
SNG Film is vooral betrokken geweest bij de afwerkingsfase van de film.

logline:
Een vrouw kijkt terug op haar leven, op zoek naar de essentie. Beeldend kunstenaar Anet van de Elzen verbeeldt dat door middel van haar performances. Alle lessen van het leven gaan uiteindelijk over het elimineren van bijzaken.